Novi dirkalniki prepočasni

Avtor prispevka: , objavljeno 4. februarja 2014 .

Formula ena je pretekli mesec predstavila nove dirkalnike na testiranjih v Jerezu, kjer smo bili priča predvsem novemu aerodinamičnemu paketu »dolgih nosov.« Poleg vizualne spremembe pa dirkači formule ena opazijo predvsem rahlo prepočasnost dirkalnikov, a ne zaradi novih turbo V6 agregatov. Sicer motorji proizvedejo zadostno število konjskih moči, a v zavojih so enostavno prepočasni.

Omeniti velja, da je bil najhitrejši čas letošnjih testiranj v Jerezu kar osem sekund počasnejši od najboljšega nasploh, ki ga je postavil Michael Schumacher leta 2004. Številni dirkači so torej upravičeno zaskrbljeni kam vdse to pelje, tako Adrian Sutil: »Imamo manjšo pritisno silo, za nekje 20 do 30 odstotkov glede na lani. Poleg tega so še pnevmatike nekoliko trše, vedno težje je postavljati hitrejše čase. To je res žalostno, da formula ena postaja počasnejša in ne hitrejša.  Vsekakor pa je lepo imeti zopet turbo motorje, to je definitivno korak naprej.

Če pogledamo motorje je torej vse v redu, a pri aerodinamiki, kjer hitrost izgubljamo v zavojih pa bo potrebno nekoliko popustiti. Tudi pnevmatike so kot rečeno pretrde, verjetno bi lahko imeli vsaj oprijem na lanski ravni.« Fernando Alonso denimo meni, da letošnje dirkalnike formule ena ni tako zelo zahtevno voziti, še lažje kot lanske, a še zdaleč nisi dolgočasni: »So enostavni za vožnjo, a v hitrih zavojih moraš biti bolj zbran, pa še več je tipk na volanu. Kljub temu, da smo počasnejši še vedno uživamo, se zabavamo kot denimo s kartom, ki je več kot pol minute počasnejši od dirkalnikov formule ena.«

Podobnega mišlenja je tudi Felipe Massa, ki pravi: »Dirkalniki so res počasnejši glede na lani, a, ko voziš na limitu in daješ vse od sebe je še vedno težko voziti. Dirkalnik seveda predstavlja izziv, pa še čutiti ni tiste počasnosti, ko prideš do skrajne točke dirkalnika. Ko pa seveda pride do večjega oprijema in postane enostavnejše, pa se počasnost zelo občuti.« Vse skupaj je Sutil nekoliko pomiril, saj praiv, da bodo že prihodnje leto dirkalniki občutno hitrejši, saj nova pravila pač zahtevajo daljši razvoj, ki pa ni mogel biti dosežen že sedaj.

Zanimivo je, da Jerez že od leta 1999 gosti predsezonska testiranja, zaradi tega lahko dirkalnike v predsezonskem času enostavno primerjamo med seboj glede na leta. Spodnji graf tako potrjuje bojazen dirkačev, ki se bojijo, da formula ena postaja prepočasna.

Screen shot 2014-02-04 at 9.53.43 PM

0 0 glasovi
Oceni komentar
1 Comment
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish