Novi dirkalniki leta 2022 bodo dobre tri sekunde POČASNEJŠI

Avtor prispevka: , objavljeno 14. decembra 2020 .

Formula 1 bo od leta 2022 naprej z novimi dirkalniki dobila povsem novi obraz. Ti naj bi celotno polje združili, občutno olajšali prehitevanja in povrhu še imeli spektakularno zunanjo podobo. Slabost pri tem pa je, da bodo počasnejši od aktualnih.

Razlog tiči v tem, da se spremeni filozofija dirkalnikov. Tačas dirkalniki generirajo potreben podtlak preko aerodinamike. Leta 2022 pa naj bi bil ta vpliv močno zmanjšan, ker krilca ustvarjajo preveč zračnih turbulenc in to bistveno otežuje prehitevanja. Da bi te turbulence leta 2022 močno zmanjšali, bosta v ta namen občutno povečana difuzor in dno dirkalnika. Sicer bodo dirkalniki še vedno prisesani na stezo, vendar bodo proizvajali občutno manj zračnih vrtinčenj oziroma tako imenovanega umazanega zraka.

Leta 2022 prihajajo v Formulo 1 novi dirkalniki, ki naj bi poskrbeli za lažja prehitevanja, večjo izenačenost in boljše dirkanje, vendar pa bodo občutno počasnejši od aktualnih.

Če izhajamo iz tega, da se pretok zraka danes poslabša za 50 odstotkov, ko želi nek dirkač slediti tekmecu pred seboj, potem se z novimi modeli dirkalnikov nahajamo pri deset do petnajst odstotkov,” je povedal glavni tehnik FIA-e za formule Nikolas Tombazis. Medtem so v ta namen v vetrovniku Sauberja testirali ustrezen model in ta test je potrdil računalniške izračune.

Skupaj s povečanjem najmanjše teže iz 749 kilogramov leta 2021 na 768 kilogramov leta 2022, bodo časi krogov počasnejši. Pričakovana izguba časa pri trenutnih izračunih znaša med tri in tri in pol sekunde. Tako predvidevajo na primer pri ekipi McLaren. Kljub temu je to veliko bolje, kajti na začetku so nekateri strokovnjaki izražali bojazen, da bo izguba časa znašala celo do sedem sekund.  

Foto: Yamaha

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish