Novi BMW X3

Avtor prispevka: , objavljeno 9. februarja 2014 .

Prvič predstavljen leta 2003, BMW X3 letos pošilja v prodajo novo, ostrejše oblikovano serijo X3 (F25). Ta skoraj 5 metrski, 1800 kilogramski družinski prevoznik postavlja nov mejnik v svetu “manjših” mestno-terenskih vozil. Na voljo so trije bencinski in trije dizelski motorji s prenosom moči na vsa štiri kolesa preko sistema xDrive.

Prostornina bencinskih motorjev je 2.0i, 2.8i ter mogočen 6-cilindrski 3.5i, ki s pomočjo turbo polnilnika proizvede 300 konjskih moči. Dizelski motorji so na voljo v izvedbi 2.0d, 3.0d ter 3.5d. Poraba goriva je seveda odvisna od moči in prostornine motorja, pa vseeno v uradni brošuri tehničnih podatkov trdijo, da poraba niha med 5 in 11 litri na 100 prevoženih kilometrov.

Na voljo je 6-stopenjski ročni menjalnik in 8-stopenjski avtomatski menjalnik Steptronic, ki je učinkovit tako za zmanjšanje porabe goriva, kot za dodatno zabavo, saj ima poleg standardne prestavne ročice tudi prestavna vzvoda ob volanu. Čas, ki ga X3 potrebuje od 0-100km/h je od 5 do 8 sekund, kar ni slabo za skoraj 2-tonski terenec, ki sprejme 5 ljudi v svoj sedežni prostor.

V 550-litrski prtljažnik pa je mogoče spraviti približno 100 nogometnih žog ali srednje veliko kosilnico, kar pomeni, da je BMW X3 idealen za nogometne navdušence. Cena tega prestižnega konkurenta večne bitke med BMW, Audi in Mercedes-Benza, pa je med 39.600€ in 65.000€, seveda odvisno od motorja, dodatne opreme, vrste pnevmatik, itd.

Za varnost poskrbi 6 zračnih blazin, ki varujejo pred bočnim trkom, prevračanjem, ter čelnim trkom. Pred poškodbami vratu pa potnike varujejo natančno narejeni nasloni za glavo, ki ublažijo udarec v primeru nesreče v zadnji del avtomobila. Ameriški inštitut za cestno varnost (IIHS) je BMW X3 ocenil z najboljšo možno oceno za varnost.