Nove spremembe šprinterskega vikenda F1

Avtor prispevka: , objavljeno 4. novembra 2023 .

F1 razmišlja o novih spremembah šprinterskih vikendov za sezono 2024, ko naj bi se kvalifikacijska treninga za nedeljsko dirko in sobotni šprint zamenjala.

Format šprinterskih koncev tedna je bil spremenjen že pred letošnjo sezono, saj je še lani šprinterska dirka določila štartni vrstni red nedeljske dirke, letos pa je mini dirka dobila svoje kvalifikacije namesto drugega prostega treninga, ki je potekal v soboto.

Tako so sprint shootout kvalifikacije in sprint dirka povsem ločene od ostalega dogajanja med dirkaškim koncem tedna, saj v petek dirkači odpeljejo kvalifikacije za nedeljsko dirko za veliko nagrado, to pa po mnenju šefa Mercedesove ekipe, Tota Wolffa, povzroča nekaj zmede med gledalci, poleg tega pa so moštva nezadovoljna z dejstvom, da so dirkalniki po petkovem edinem treningu “zaklenjeni” pod pravili par fermeja, zaradi česar mehaniki ne smejo spreminjati nastavitev. “Govorili smo s Stefanom Domenicalijem,” je povedal Wolff. “Odločitev je njegova, vendar bi tako lažje povezali potek vikenda. Sprint shootout kvalifikacije v petek, druge kvalifikacije za glavno dirko pa v soboto ob dveh, kot smo vajeni. S tem bi med gledalci vladalo manj zmede.”

Zdaj se premleva med več predlogi. Eden izmed njih je, da se kvalifikacije za nedeljsko dirko vrnejo na soboto, sprint dirka pa bi potekala v soboto dopoldan. Sprint shootout kvalifikacije bi potekale v petek popoldan, namesto trenutnih kvalifikacij za nedeljsko dirko. Tako bi načeloma dirkalniki v soboto zjutraj bili izvzeti iz parc fermeja, tako da bi ekipe lahko spremenile nastavitve pred kvalifikacijskim treningom.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj