Nove Pirelli pnevmatike za zmago ali poraz ?

Avtor prispevka: , objavljeno 26. junija 2013 .

Pirelli, ki je uradni dobavitelj pnevmatik za dirkalnike formule ena, je napovedal da bodo v petek preizkusili prototip trde pnevmatike. Enake pnevmatike so preizkusili že na Veliki nagradi Španije (v začetku maja 2013). Vseh 22 voznikov bo dobilo po dva seta novih pnevmatik, katere bodo vrnili po končanem drugem prostem treningu. Kot napovedujejo, bo vreme suho, tako da bodo razmere idealne za testiranje le teh. Direktor Pirellija Paul Hembery je povedal: »Kot dirkališče v Kanadi, je Silverstone proga, ki močno obrablja pnevmatike, vendar iz popolnoma drugačnih razlogov.
Pripeljali smo dve najtrši zmesi izdelani z novim načinom spajanja tekalne plasti (gume) z jeklenim obročem, ki je zasnovan tako, da onemogoči težave z razslojevanjem pnevmatike, kar se je pojavljalo prejšnič v sezoni. Konstrukcija se pa ne bo spremenila, saj se ekipe niso soglasno odločile za to.«

“P Zero Orange Hard” je naziv nove trde pnevmatike, ki omogoča maksimalno vzdržljivost z minimalno obrabo in optimalno odpornostjo na ekstremne razmere. Ta je idealna za dolge vožnje, prilagojena pa je tudi vožnji po brušenem asfaltu. Premore ogromne stranske sile in visoke temperature. Vse te pozitivne lastnosti pa seveda spremlja tudi dejstvo, da te pnevmatike potrebujejo več časa, da se ogrejejo na optimalno temperaturo. Za leto 2013 je ta pnevmatika postala veliko mehkejša, zdaj pa bo bližje lanskoletni srednje-trdi pnevmatiki. Je tudi ena redkih, ki se najbolj videzno razlikuje od lanskoletne, saj spremeni barvo iz srebrne v oranžno, kar pomeni, da nas v petek čaka pravi barvni spektakel.