Nova pravila za 2018: Več varčevanja in več kazni

Avtor prispevka: , objavljeno 22. septembra 2017 .

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA je potrdila nova pravila za prihodnji sezono. Ta predvsem predvidevajo manj komponent pogonskega sklopa in strožje kazni za uporabo dodatnih komponent.

Tako bodo dirkači lahko uporabili le še po dve hibridni komponenti MGU-K, bateriji ter standardizirani nadzorni elektroniki. Na koledarju dirk sezone 2018 je kar 21 dirk, kar pomeni, da bodo nekatere izmed teh komponent v uporabi celo enajst krat.

Vsak dirkač bo namesto štirih, kot letos, lahko uporabil tri motorje z notranjim izgorevanjem, tri turbo polnilnike ter tri enote MGU-H, z vsako bo torej potrebno odpeljati sedem dirk.

V sklopu dirke v Monzi je bilo letos izdano rekordno število kazenskih izgub štartnih mest. Dirkači so skupaj izgubili 150 mest, kar je povzročilo kar nekaj zmede in nejevolje med gledalci, kljub temu pa FIA očitno ni bila pripravljena poslušati navijačev, saj bo s še manj razpoložljivimi komponentami število kazni verjetno vsaj enako kot letos, tudi če predvidevamo večjo zanesljivost Hondinih pogonskih enot.

Dirkač McLarna, Stoffel Vandoorne je, naprimer, do letošnje štirinajste dirke uporabil že po deset komponent motorja, še osem drugih pa je uporabilo vsaj eno dodatno komponento in zato izgubilo štartna mesta.

Foto: McLaren

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish