Nova moštva bodo morala vsaki ekipi plačati 17 milijonov evrov

Avtor prispevka: , objavljeno 13. septembra 2020 .

S prihodnjo sezono bo v veljavo stopila nova pogodba Concorde, v kateri pa je med drugim zapisano, da bo vsaka nova ekipa, ki bi se želela priključiti prvenstvu Formule 1, morala plačati 170 milijonov evrov “franšiznega prispevka”, oziroma po 17 milijonov vsaki obstoječi ekipi.

Obstoječa moštva, oziroma njihovi prihodki iz nagradnega sklada prvenstva, bodo tako nekoliko bolj zaščiteni, saj se bi nagradni sklad delil med več ekipe. Odločitev pa podpira šef in solastnik moštva Mercedes, Toto Wolff, ki je prepričan, da prispevek ne bo odgnal kandidatov, temveč nasprotno. “Formula ena nebi smela imeti več kot deset moštev. To, da si del Formule 1, mora biti nekaj posebnega. Takšen prispevek nebi odgnal novih moštev, temveč bi ustvaril podlago, na kateri bi cenili moštva.”

S plačilom prispevka si v F1 predvsem želijo izogniti, da bi mesto na seznamu ekip zasedali propadli projekti, kot je bilo v sezoni 2009 moštvo USF1. “Če plačaš prispevek, si kupiš vrednost,” je prepričan Gunther Steiner, šef ekipe Haas, ki je najnovejše moštvo v Formuli 1, ki se je karavani pridružilo v sezoni 2016.

“Vsak, ki ime dovolj denarja, se lahko odloči za investicijo. Z omejitvijo proračuna, ki stopa v veljavo, gre pri vstopu v Formulo 1 za investicijo, saj je z dobrim delom povsem mogoče ustvariti dobiček. S plačilom prispevka bo lastnik pokazal, da ima postavljene trdne temelje, potem pa bo lahko kupil oziroma sestavil svoje moštvo. Na ta način bodo za mesto na štartni vrsti tekmovali lastniki, ki so sposobni zbrati dovolj denarja,” je dodal Steiner.

Foto: Mercedes