Nova generacija Audija A4 in Audija A4 avant

Avtor prispevka: , objavljeno 3. julija 2015 .

Nova generacija Audija A4* in Audija A4 Avant* navdušuje z napredno sintezo tehnologije in estetike. Prodajni uspešnici znamke se na vseh tehničnih področjih ponašata s pomembnimi novostmi in znova postavljata merila v svojem segmentu. Pri tem si je Audi kot enega ključnih ciljev razvoja zastavil zmanjšanje emisij CO2 in vse tehnologije med drugim zagotavljajo manjši zračni upor.

Aerodinamika vozila nedvomno lahko služi za zgled: s količnikom zračnega upora 0,23 se A4 limuzina ponaša z najboljšo vrednostjo v svojem razredu. Več kot prepričljive so tudi nizke emisije CO2, ki pri modelu A4 2.0 TDI ultra s 110 kW (150 KM) znašajo 95 g/km, pri modelu A4 Avant 2.0 TDI ultra pa 99 g/km. Z motorjem 2.0 TFSI, ki razvije moč 140 kW (190 KM), znašajo emisije CO2 pri modelu A4 ultra (limuzina) 109 g/km, pri modelu A4 Avant ultra pa 114 g/km. Kot najzmogljivejša pogonska agregata sta na voljo dva 6-valjna motorja TDI
z močjo do 200 kW (272 KM). Nova generacija 4-valjnih motorjev TFSI z novim postopkom zgorevanja postavlja merila pri porabi, emisijah in zmogljivostih
4-valjnih bencinskih motorjev. Asistenčni in multimedijski sistemi so na ravni luksuznega razreda. Jeseni 2015 se bo začela prodaja tako A4 limuzine kot tudi A4 Avanta.

audia4

Z dolžino 4,73 m in medosno razdaljo 2,82 m imata novi Audi A4 in novi Audi A4 Avant suvereno lego na cesti. Izrazito vodoravne linije na sprednjem delu in zadku poudarjajo širino vozila. Pri tem velike gladke površine in poudarjene linije izžarevajo značilno športno eleganco znamke. Enodelni okvir mreže hladilnika
je širok in nizek, opcijski LED-žarometi in matrični LED-žarometi pa skupaj z dinamičnimi smerniki utelešajo tehnično dovršenost Audijevih vozil.

Do 120 kilogramov lažji
Mere so v primerjavi s predhodnikom zrasle, medtem ko se je masa praznega vozila občutno zmanjšala – za vse do 120 kg, odvisno od izbranega motorja. Karoserija novih Audijevih modelov je zaradi inteligentne kombinacije materialov in lahke gradnje ena najlažjih v krogu tekmecev. Tudi z vidika akustičnega udobja je Audi A4 najboljši v svojem razredu. Vsi potniki uživajo v izjemni prostornosti, pri tem pa izrazito vodoravne linije poudarjajo širino notranjosti. Spredaj se široko razteza pas s prezračevalnimi šobami, ki skupaj z dolgimi dekorativnimi letvami deli armaturno ploščo na spodnji in zgodnji del. Ponoči za posebno vzdušje po želji skrbi pritajena linijska osvetlitev na vratih in sredinski konzoli. Kakovost izdelave je na vrhunski ravni. Barve in materiali so izbrani skladno z novim konceptom izvedb, ki kupcem pušča še več svobode pri konfiguriranju vozila.

Senzorsko krmiljeno odklepanje pokrova prtljažnika: A4 Avant
Prostornina prtljažnika v novem A4 Avantu v osnovi znaša 505 litrov, s čimer­ se ne more kosati nobeno drugo vozilo v prestižnem segmentu. Ko je naslonjalo zadnjih sedežev podrto ­in je prtljaga naložena do stopa, se prostornina poveča na 1.510 litrov. Električni prtljažni rolo in električni pogon za pokrov prtljažnika ­sta serijska. Kot dodatno opremo lahko kupci poleg tega naročijo še senzorsko krmiljenje za odpiranje in zapiranje pokrova prtljažnika.

Oba modela ponujata vrsto naprednih tehnologij, obenem pa je upravljanje zaradi novih prikazov in koncepta upravljanja sistema MMI ­še bolj intuitivno. Pri opremi novega A4 se med najnaprednejše tehnične rešitve uvrščajo Audijev virtualni prikazovalnik, Audijevi matrični LED-žarometi, Audijev vmesnik za pametni telefon, avdiosistem znamke Bang & Olufsen s 3D-zvokom, Audijev predal za telefon z brezžičnim polnjenjem, projekcijski sistem zaslona, novi asistenčni sistemi ­in storitve Audi connect.

Prikazi, ki jemljejo dih: Audijev virtualni prikazovalnik in sistem MMI
V središču pozornosti sta dve inovaciji. Kot dodatna oprema je na voljo Audijev virtualni prikazovalnik, popolnoma digitalni kombinirani instrument, ki na visokoločljivostnem 12,3-palčnem LCD-zaslonu grafično in izrazito detajlirano prikazuje najpomembnejše informacije, pri čemer uporablja kompleksno generirane učinke.

Kot glavni upravljalni element služi prav tako nova upravljalna enota sistema MMI ­v sredinski konzoli. Pri najzmogljivejšem multimedijskem sistemu, MMI navigaciji plus z MMI touch in velikim 8,3-palčnim zaslonom, je površina, občutljiva na dotik (t. i. touchpad), integrirana v vrtljivo-pritisni regulator. Omogoča spreminjanje merila prikazov in vnos znakov. Celotna logika upravljanja sistema MMI se zgleduje po najnovejših pametnih telefonih, kar velja tudi za inteligentno iskanje z vnosom poljubnega besedila. Novi sistem glasovnega upravljanja obdeluje tudi vnose iz vsakdanje rabe jezika, na primer: “Rad bi telefoniral s Petrom Novakom.”

Izjemna procesna moč
Ključnega pomena pri MMI navigaciji plus je procesna moč modularnega infotainment ­sistema (MIB) druge generacije, s katerim Audi inovacije v uporabni elektroniki lahko v najkrajšem možnem času integrira v vozila. Če kupec izbere MMI navigacijo plus, je v vozilu kot strojna oprema vedno vgrajen modul Audi connect, ki novi A4 in A4 Avant preko izjemno hitrega omrežja ­LTE poveže z internetom. Sopotniki lahko s svojimi prenosnimi napravami preko dostopne točke za WLAN brskajo po internetu in pošiljajo oz. prejemajo elektronsko pošto, voznik pa lahko uporablja individualizirane spletne storitve Audi connect.

Novost v ponudbi je Audijev vmesnik za pametni telefon, ki mobilne telefone z operacijskima sistemoma iOS in Android integrira v posebej zanje razvito okolje – v Audijevem sistemu MMI. Audijev predal za telefon poveže pametne telefone z zunanjo anteno, poleg tega pa skladno s Qi-standardom omogoča indukcijsko polnjenje. Kupcem, ki še posebej cenijo vrhunsko kakovost zvoka, je na voljo avdiosistem znamke Bang & Olufsen z novim 3D-zvokom (kot tretja dimenzija zvoka je zajeta tudi višina). In še ena novost: Audijeva tablica, ki lahko opravlja funkcijo sistema RSE (Rear Seat Entertainment).

Močni 6-valjni in 4-valjni motorji
Novi A4 in novi A4 Avant bosta v Nemčiji ob začetku prodaje na voljo s sedmimi pogonskimi agregati: tremi motorji TFSI in štirimi motorji TDI. Njihova moč se je občutno povečala in znaša od 110 kW (150 KM) do 200 kW (272 KM). Obenem se je poraba goriva zmanjšala za vse do 21 odstotkov. A4 2.0 TDI ultra na 100 kilometrov porabi le 3,7 litra dizelskega goriva, emisije CO2 pa znašajo 95 g/km (Avant: 3,8 l/100 km in 99 g/km). Vsi pogonski agregati združujejo visoko učinkovitost s športnim razvojem moči in nadvse uglajenim tekom. To velja še zlasti za oba 3,0-litrska 6-valjna motorja TDI.

Pri bencinskih motorjih nova Audija A4 predstavljata revolucionarno inovacijo: motor 2.0 TFSI ultra z močjo 140 kW (190 KM) ima povsem nov postopek zgorevanja, s katerim je izjemno učinkovit: emisije CO2 znašajo le 109 g/km (Avant: 114 g/km), poraba goriva pa 4,8 l/100 km (5,0 l/100 km). Kasneje bo na voljo tudi model g-tron, ki za pogon uporablja zemeljski plin oz. skladno s trajnostnimi načeli pridobljeni Audijev e-plin.

S tronic, tiptronic in ročni menjalnik
Pogonski sklop in podvozje novega Audija A4 in novega Audija A4 Avant sta razvita povsem na novo. 6-stopenjski ročni menjalnik, 7-stopenjski S tronic – sedaj na voljo tudi za izvedbe s pogonom spredaj – in 8-stopenjski tiptronic imajo novo zasnovo, pri čemer sta avtomatska menjalnika opremljena s funkcijo prostega teka, ki zmanjšuje porabo goriva. Funkcija porazdeljevanja navora po posameznih kolesih dopolnjuje delovanje pogona spredaj in pogona quattro,
za najmočnejši motor TDI pa bo Audi v letu 2016 kot dodatno opremo ponudil športni diferencial za zadnjo premo.

Vozna dinamika
Novi A4 se od svojega predhodnika med drugim močno razlikuje po voznih lastnostih. Te so po eni strani športne in zmogljivostno naravnane, po drugi strani pa je poudarek tudi na udobju. Podvozje in krmilni sistem zagotavljata, da so neravnine na cestišču zaznavne v najmanjši možni meri, obenem pa se informacije, kot so delovanje stranskih sil in ohranjanje smeri, prenašajo naprej do voznika. Osnovo za to izboljšanje zmogljivosti predstavljajo novi petvodilni premi in elektromehansko servokrmiljenje – vsi so ekstremno lahki.

Postavljajo temelje za dinamične vozne lastnosti in vrhunsko vozno udobje, obenem pa tudi zmanjšujejo porabo goriva. Opcijsko je na voljo dinamično krmiljenje, pri katerem se prenos krmilne sile spreminja v odvisnosti od hitrosti vožnje in kota zasuka volana. Poleg tega ponudba dodatne opreme zajema tudi dve izvedbi podvozja z uravnavanjem blaženja: voznik lahko prvič izbira med dvema legama karoserije – športno in udobno. Obe izvedbi podvozja sta na voljo le v kombinaciji s sistemom za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select, ki je od 140 kW (190 KM) naprej serijski.

Večja izbira kot pri kateremkoli tekmecu: asistenčni in varnostni sistemi
Novi A4 in novi A4 Avant s številnimi asistenčnimi sistemi postavljata merila v svojem razredu. Prediktivna asistenca za učinkovitost pomaga vozniku pri varčevanju z gorivom, Audi active lane assist mu pomaga ohranjati smer na voznem pasu, adaptive cruise control s funkcijo Stop&Go in asistenco za zastoje pa ga razbremeni v gostem prometu. Posebnost asistence za zastoje je njena strategija uravnavanja. Upošteva vrsto parametrov, med drugim tudi mejno črto in spredaj vozečo kolono vozil. Parkirni sistem s krmilno avtomatiko, asistenca za prečni promet zadaj, opozorilo za izstopanje, asistenca za ovire, asistenca za zavijanje levo ter sistemi Audi pre sense so novosti, ki močno pripomorejo k večji varnosti. V ponudbi ne manjka niti s kamero podprto prepoznavanje prometnih znakov.

Oba nova modela A4 bosta v Nemčiji in ostalih evropskih državah naprodaj od jeseni 2015 naprej. Serijska oprema je v primerjavi s predhodnikoma še bogatejša. Med drugim zajema ksenonske žaromete, keyless go, Bluetooth vmesnik, Audi drive select (od 140 kW/190 KM naprej) in 7-palčni barvni zaslon sistema MMI.

Nova Audi A4 in Audi A4 Avant

Zunanji dizajn in karoserija
– Športna proporcionalna razmerja in športna eleganca, Avant z nizkima
D-stebričkoma
– Dolžina 4,73 m, medosna razdalja 2,82 m, širina 1,84 m, višina 1,43 m
– Opcijsko: LED-žarometi in matrični LED-žarometi z dinamičnimi smerniki
– Lahka karoserija: v primerjavi s predhodnikom je masa manjša za do 15 kg
– Najnižji količnik zračnega upora v razredu: 0,23 pri limuzini, 0,26 pri Avantu; aeroakustika zagotavlja nizko raven hrupa v potniški kabini

Notranjost
– Daljša notranjost kot pri kateremkoli tekmecu, največja širina v višini ramen
spredaj
– Avant s 505-litrsko prostornino prtljažnika
– Avant z električnim prtljažnim rolojem serijsko
– Zasnova notranjosti z velikimi dekorativnimi elementi in pasom prezračevalnih šob, ki sega preko celotne armaturne plošče; nove barve in materiali, občutek velike prostornosti, notranje LED-luči serijsko, vrhunska kakovost izdelave
– Ponudba sedežev, izdelanih po načelu lahke gradnje, je večja kot pri kateremkoli tekmecu
– Avtomatska klimatska naprava z novo upravljalno enoto
– Opcijsko: paketi notranjih LED-luči z barvno nastavljivo ambientno osvetlitvijo
– Nov koncept izvedb (sport in design), prvič z različnim videzom zunanjosti

Upravljanje
– Opcijsko: projekcijski sistem zaslona in Audijev virtualni prikazovalnik
– Popolnoma nov koncept upravljanja sistema MMI z iskanjem preko vnosa
poljubnega besedila
– Upravljanje tudi z večfunkcijskim volanom in glasovnimi ukazi, ki izhajajo iz
vsakdanje rabe jezika

Multimedijski sistemi in Audi connect
– Opcijsko: najzmogljivejši multimedijski sistem MMI navigacija plus z MMI touch, 8,3-palčnim zaslonom sistema MMI, storitvami Audi connect, prenosom podatkov preko omrežja LTE in dostopno točko za WLAN; za doplačilo je dodatno mogoče naročiti še Audijev predal za telefon z indukcijskim polnjenjem
– Številne nove storitve Audi connect, vključno z daljinskim upravljanjem preko aplikacije za pametne telefone (upravljanje in preverjanje statusa vozila)
– Audijev vmesnik za pametni telefon (omogoča povezavo s pametnimi telefoni
z operacijskima sistemoma iOS in Android)
– Avdiosistem znamke Bang & Olufsen z inovativnim 3D-zvokom in Audijeva tablica kot prenosni sistem RSE (Rear Seat Entertainment)

Motorji
– Ob začetku prodaje trije motorji TFSI in štirje motorji TDI, razpon moči od 110 kW (150 KM) do 200 kW (272 KM), do 25 odstotkov večja moč
– Zmanjšanje porabe goriva za vse do 21 odstotkov, Audi A4 2.0 TDI ultra z novo najboljšo vrednostjo: samo 3,7 litra dizelskega goriva na 100 kilometrov (emisije CO2 95 g/km)
– Visokoučinkoviti motor 3.0 TDI v dveh različno močnih izvedbah
– Varčni motor 1.4 TFSI s porabo 4,9 l/100 km (emisije CO2 114 g/km)
– Novi motor 2.0 TFSI ultra z močjo 140 kW ima nov postopek zgorevanja in porabi le 4,8 l/100 km (emisije CO2 109 g/km)
– A4 Avant g-tron lahko za pogon uporablja Audijev e-plin, ki je pridobljen skladno s trajnostnimi načeli

Prenos moči
– Nova generacija menjalnikov S tronic in tiptronic ter ročnega menjalnika; S tronic je pri A4 prvič na voljo v kombinaciji s pogonom spredaj; oba avtomatska menjalnika imata funkcijo prostega teka
– Funkcija porazdeljevanja navora po posameznih kolesih tako za pogon spredaj kot tudi za pogon quattro

Podvozje
– Nove, lahke petvodilne kolesne obese na sprednji in zadnji premi; občutno večje udobje in obenem poudarjena športnost
– Novo elektromehansko servokrmiljenje, po želji z dinamičnim krmiljenjem
– Sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select od 140 kW (190 KM) naprej serijsko; podvozje z uravnavanjem blaženja na voljo kot dodatna oprema

Asistenčni sistemi in celovita varnost
– Sistem adaptive cruise control s funkcijo Stop&Go in asistenco za zastoje (zagotavlja podporo v gostem prometu)
– Prediktivna asistenca za učinkovitost (pomaga še dodatno zmanjšati porabo goriva)
– Audi active lane assist in Audi side assist
– Novo: parkirni sistem s krmilno avtomatiko, asistenca za prečni promet zadaj, opozorilo za izstopanje, asistenca za zavijanje levo, asistenca za ovire in s kamero podprto prepoznavanje prometnih znakov
– Novi varnostni sistemi: audi pre sense city, basic in rear

Audi A4 Avant
Audijevi modeli z oznako Avant že več kot dve desetletji slavijo vedno večje uspehe. Kombinacija privlačne oblikovne zasnove in odlične funkcionalnosti jim zagotavlja posebno mesto v krogu tekmecev. Novi A4 Avant* želi še bolj utrditi svoj položaj – z večjo prostornostjo in izrazitejšo eleganco. Največja prostornina prtljažnika znaša 1.510 litrov (pri podrtem naslonjalu zadnjih sedežev). Naslonjalo zadnjih sedežev je deljivo v razmerju 40 : 20 : 40, nadvse enostavno pa ga je mogoče podreti z vzvodoma ob straneh prtljažnika.

Osnovna prostornina prtljažnika v Audiju A4 Avant znaša 505 litrov, kar je 15 litrov več kot pri predhodniku. Spodnji rob prtljažnika je visok le 63 cm, serijska zaščitna letev iz legiranega jekla pa ga ščiti pred praskami. Nakladalna širina meri natanko en meter. Ker ima prtljažnik obliko kvadra, se lahko pohvali z izjemno uporabnostjo. Predelna mreža in strešne letve so serijske, kar velja tudi za električni prtljažni rolo. Slednji se ob odpiranju pokrova prtljažnika samodejno dvigne po vodilih v D-stebričkih, pri zapiranju pokrova prtljažnika pa se znova spusti – tako je vedno zagotovljena dobra preglednost skozi zadnje steklo.

Še večja funkcionalnost: podloga za zaščito prtljažnika in pritrdilna garnitura
Kot dodatna oprema so za novi A4 in novi A4 Avant na voljo še številne druge praktične rešitve. Na več načinov zložljiva podloga za prtljažnik omogoča poljubno predelitev prtljažnega prostora, hkrati pa ščiti dno prtljažnika pred umazanijo. Shranjevalni in prtljažni paket zajema mreže, elastične trakove in sistem vodil, s katerimi se prtljažnik lahko še bolj prilagodi najrazličnejšim potrebam. Zraven sodi tudi pritrdilna garnitura (teleskopski drog, pasovi in premični pritrdilni obročki), ki jo voznik lahko shrani v predal v prtljažnem dnu. Zaklep vlečne kljuke se ob pritisku na tipko sprosti avtomatsko; novi Audi A4
in Audi A4 Avant lahko vlečeta do 2.100 kg (pri vzponu do 8 odstotkov).

Kot dodatna oprema je za A4 in A4 Avant na voljo sistem za odpiranje pokrova prtljažnika s kretnjami: senzor približevanja v zadnjem odbijaču zazna gib z nogo in pokrov se odklene in odpre avtomatsko – seveda pod pogojem, da je zaznan pravi avtomobilski ključ. Za A4 Avant je dodatno v ponudbi električni pokrov prtljažnika, ki ga je s kretnjami mogoče tudi zapreti.

Upravljanje omogočata tudi tipki, vgrajeni v prtljažniku – z eno je mogoče le zapreti pokrov prtljažnika, z drugo pa še zakleniti vozilo. Poleg tega lahko voznik pokrov prtljažnika zapre tudi s tipko v vratih ali z dolgim pritiskom na tipko na komfortnem ključu. Novi A4 in novi A4 Avant sta serijsko opremljena z radijskim ključem in tipko start-stop za zagon motorja. Kot dodatna oprema je na voljo komfortni ključ, ki omogoča dostop do vozila brez ključa (keyless entry).

Več kot 40 let prodajna uspešnica
Serija A4 in njen predhodnik Audi 80 sta že desetletja znanilca novih tehnologij in rojena zmagovalca. Že s prvim Audijem 80 iz leta 1972 je znamka s štirimi krogi postavila nova merila na področju lahke gradnje, zmogljivosti in dinamike. Do 1994/95 so se zvrstile štiri generacije, nato pa se je Audi 80 poslovil in prišel je Audi A4*. Marca 2011 je iz tovarne zapeljal petmilijonti A4, jeseni pa so pri znamki slavili še en proizvodni jubilej – izdelan je bil desetmilijonti avto v
B-segmentu od leta 1972.

Audi serijo A4 od leta 1994 naprej izdeluje v tovarni v Ingolstadtu. S tako imenovano proizvodno izmenjavo se ji je leta 2007 kot druga proizvodna lokacija pridružila tovarna v Neckarsulmu. Dolgoletni Audijevi prodajni uspešnici sta pri znamki vedno imeli vodilno vlogo – pa ne le z vidika prodajnih številk. V 43 letih sta bili znanilki velikih inovacij. Pogon quattro s samozapornim sredinskim diferencialom, popolnoma pocinkana karoserija, menjalnik S tronic in športni diferencial znova in znova potrjujejo, da je prednost v tehniki. Tudi v motošportu sta modela A4 dosegla vrhunsko formo. Iz serije izhajata legendarna rally dirkalnika – Audi Rallye quattro in Audi Sport quattro – ter vrhunski dirkalniki, ki so slavili na krožnih dirkališčih – Audi 90 IMSA GTO, A4 quattro Supertouring in A4 DTM.
S predprodajo obeh izvedenk modela A4 bomo v Sloveniji začeli v mesecu oktobru, uradna prodaja vozila pa se bo začela v decembru 2015.

Napiši komentar

Prosimo Vpišitee za komentiranje
  Naroči se  
Pošlji obvestilo