Nova FIAT-ova limuzina

Avtor prispevka: , objavljeno 27. maja 2015 .

V Istanbulu, kjer v teh dneh poteka letošnji avtomobilski salon, se je predstavila nova serijska limuzina znamke FIAT, ki bo turškim kupcem na voljo že v letošnjem novembru. Kasneje bodo Italijani to klasično 3-delno 4-vratno limuzino ponudili tudi vsem ostalim kupcem iz regije EMEA (več kot 40 držav).

fiat-agea-216c4b8d014cf809b9cd9bff7be029e4

Nova limuzina, ki ji ne moremo očitati pomanjkanja harmoničnega italijanskega oblikovnega stila, predstavlja nadaljnji sad skoraj petdesetletne industrijske kooperacije med Italijani in Turki, katere začetki segajo v leto 1968, ker so vodilni v turškem podjetju Vehbi Koç takrat ustanovili avtomobilsko podjetje Tofaş (Türk Otomobil Fabrikası Anonim Şirketi). Prvi serijski model z imenom 124 murat (kasnejše različice nosijo modelno oznako 124 serçe), ki predstavlja licenčno kopijo fiata 124, so Turki predstavili leta 1971. Kasneje so izdelovali še celo vrsto ostalih licenčnih fiatov, sedaj pa tam nastaja nekaj aktualnih serijskih modelov (doblò, linea, Qubo in RAM promaster city), ki jih Turki izdelujejo za potrebe celotnega sveta. V FIAT-ovi turški tovarni, ki je dobitnica prestižne nagrade ‘World Class Manufacturing’, nastajajo tudi serijski modeli (peugeot bipper, citroen nemo in opel/vauxhall combo) za ostale proizvajalce avtomobilov.

Fiat-Agea-2015_horizontal_lancio_sezione_grande_doppio

Razlog za oblikovno skladnost nove italijanske klasične limuzine se skriva v dejstvu, ki pravi, da so Italijani ob turški podpori v treh letih (pri razvoju novega modela je sodelovalo približno 2000 zaposlenih) ustvarili povsem samostojen model, čeprav smo v teh časih navajeni, da proizvajalci najprej predstavijo klasično 5-vratno kombi-limuzino, kasneje pa dobimo še bolj ali manj posrečene 4-vratne limuzinske izpeljanke obstoječe kombi-limuzine. Teh težav Italijani ob razvoju nove limuzine (dolžina: 450 cm, širina: 178 cm, višina: 148 cm, medosna razdalja: 264 cm, prostornina prtljažnika: 510 litrov) niso imeli. Za samodejno premikanje nove limuzine bo na voljo par dizelskih in par bencinskih pogonskih sklopov z razponom moči od 70 kW(95 KM) do 88 kW (120 KM). Po uradnih napovedih naj bi bila vgrajena turbodizelska motorja zelo skromna glede povprečne porabe goriva, ker so ob tem omenili samo 4 litre porabljenega pogonskega goriva na vsakih sto prevoženih kilometrov. Dobra pa bo tudi založenost s sodobno IT opremo.

Po navedbah iz nemških medijev, ki jih je nemška centrala znamke FIAT v teh dneh že potrdila, bo novi FIAT-ov ‘golf’ v naslednji pomladi na voljo tudi kupcem v Nemčiji, in to v treh različnih karoserijah (4-vratna limuzina, 5-vratna kombi-limuzina in 5-vratni karavan). Omenili so tudi razpon (od 10.000 do 15.000 evrov) možnih nemških prodajnih cen.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish