Nova aerodinamična pravila v 2021 bolj škodovala Aston Martinu kot Mercedesu

Avtor prispevka: , objavljeno 27. decembra 2021 .

Pri Aston Martinu menijo, da so nova aerodinamična pravila v sezoni 2021 bolj škodovala njim, kot Mercedesu, ki je imel večjo zalogo zmogljivosti dirkalnika.

FIA je v 2021 sprejela spremembe pravilnika glede dna in stranskih krilc, s čimer je želela zmanjšati obremenitve gum. Spremembe so se zgodile v kočljivem trenutku, saj so moštva morala v sezono prenesti zasnovo iz prejšnjega leta. Spremembe so tako bolj škodovale Mercedesu in Aston Martinu, ki sta svoje dirkalnike zasnovali z velikim naklonom proti sprednjemu delu.

Nemško moštvo navidez ni izgubilo veliko, saj so na koncu sezone vendarle osvojili rekordni osmi zaporedni naslov svetovnih prvakov med konstruktorji, pri Aston Martinu pa so se soočali s precej težjo situacijo. Šef moštva, Otmar Szafnauer je pojasnil, da padec forme ni bil nepričakovan. “Sezona je potrdila naše skrbi, da bodo spremembe imele velik vpliv na nas in Mercedes,” je pojasnil. “S tekmeci smo bili že prej precej izenačeni, zato smo ob izgubi sedmih, osmih ali devetih desetink sekunde na krog, namesto tretji postali šesti ali sedmi najhitrejši. Tudi pri Mercedesu so izgubili, a se je izguba odrazila le v tem, da niso bili več najhitrejši na vseh kvalifikacijah, ampak so se morali za naslov boriti.”

Veliko vlogo v letošnji sezoni je igralo tudi dejstvo, da so moštva morala najti primerno razporeditev sredstev med razvojem letošnjega dirkalnika ter dirkalnika z asezono 2022. “V začetku 2021 smo se osredotočali na razvoj letošnjega dirkalnika, s ččimer smo poskušali nazaj pridobiti izgubljeno. Toda morali smo se držati načrta o preusmeritvi sredstev, sicer bi bila letošnja sezona le nekoliko boljša, naslednja sezona pa ne bi bila optimalna. Čeprav je bilo boleče, smo se morali posvetiti dirkalniku za prihodnjo sezono.”

Szafnauer je pojasnil, da so izboljšave letošnjega dirkalnika res prinesle več podtlaka, a hkrati tudi precej več zračnega upora. “Dodatni zračni upor se na nekaterih stezah ne vidi na času kroga, na drugih pa je precej velik, zato je naša forma skozi sezono precej nihala.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish