Norris: Bil sem v senci Carlosa Sainza

Avtor prispevka: , objavljeno 9. januarja 2022 .

Lando Norris in Carlos Sainz sta v sezonah 2019 in 2020 delila garažo v moštvu McLarena. V tem času sta z zelo dobrim medsebojnim odnosom ustvarila izjemno delovno kemijo znotraj moštva ter tako bistveno pripomogla k napredku moštva. Prijateljstvo in izjemno spoštovanje  sta dirkača ohranila tudi potem, ko je Sainz zapustil moštvo iz Wokinga ter se preselil v Maranello. Kljub dobremu odnosu pa je Norris prestop Sainza označil kot dobro stvar zanj, saj  mu je to omogočilo, da je stopil iz sence izkušenejšega kolega ter v minuli sezoni zasijal v polnem sijaju.

Sainz je pred sezono 2019 iz Renaulta prestopil v McLaren, Norris pa se je moštvu pridružil kot novinec potem, ko je v predhodni sezoni postal podprvak Formule 2. Čeprav je bil Sainz točkovno v obeh sezonah boljši od mlajšega kolega, le ta ni veliko zaostajal za njim. Še več Norris je bil skupno v dveh sezonah celo boljši v kvalifikacijah (20-18). V prvi sezoni je bil celo večkrat med dobitniki točk a je Sainz predvsem po zaslugi tretjega mesta v Braziliji osvojil več točk. Kot je Norris priznal je bil zaradi izjemnih predstav Sainza v dveh skupnih sezonah nekoliko v Špančevi senci.

“Sainz je eden najboljših dirkačev v Formuli 1. Mislim, da sem bil zaradi njegovih izjemnih predstav v njegovi senci. Morda je takrat izgledalo, da nisem tako dober kot v resnici sem.”

Anglež je ob tem poudaril, da je bil tudi Sainz v tistem obdobju podcenjen, šele z njegovim prestopom k Ferrariju pa so ljudje začeli bolj ceniti oba dirkača.

Kljub temu, da je prestopil v novo moštvo se je Španec odlično znašel in prvo sezono v rdečem zaključil tako pred Norrisom kot moštvenim kolegom Leclercom.

“Vse več ljudi sedaj vidi česa je sposoben. Če bi ostal pri McLarnu bi bila ponovno povsem skupaj, morda bi bil jaz v minuli sezoni celo boljši.”

Prihoda Ricciarda se ni ustrašil

Sainza je pri McLarnu zamenjal Daniel Ricciardo za katerega so bili številni mnenja, da bo pretrd oreh za mladega Norrisa. Bilo pa je ravno obratno. Avstralec je imel predvsem v prvem delu sezone obilo težav s privajanjem na nov dirkalnik. Norris je priznal, da mu je prav izkušnja s Sainzem pomagala pri tem, da se brez strah zoprstavi izkušenejšemu tovarišu.

“Nisem bil nervozen, ko je prišel Daniel. Številni so bili mnenja, da mu ne bom kos, saj naj bi bil precej boljši od mene in Carlosa. Imel je namreč že izkušnje z zmagovanjem.”

Avstralec je sicer v Monzi moštvu privozil prvo zmago po letu 2012. Norris je bil takrat drugi, kar je tudi njegova najboljša uvrstitev v Formuli 1. Čeprav je bil večino prvega dela sezone na skupno tretjem mestu je na koncu zdrsnil na šesto, za Sainza. Ferrari pa je v drugem delu sezone tudi ugnal McLaren v boju za tretje mesto v seštevku konstruktorjev.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish