Norost Formule 1: Hamilton bi lahko izgubil 75 štartnih mest!

Avtor prispevka: , objavljeno 26. avgusta 2016 .

Da je Formula 1 v zadnjih letih postala farsa, ki izgublja vse več privržencev, je že dolgo jasno vsem, ki so včasih živeli za dirkaške konce tedna pred TV zasloni. Šport uničuje ogromna količina pravil, med katerimi se najdejo nekatera prav, oprostite izrazu, butasta. Med njimi je zagotovo tudi ta, da ima vsak dirkač za celotno sezono na voljo le pet pogonskih enot, šesto enoto “plača” z izgubo desetih štartnih mest, sedmo in vsako naslednjo pa z dodatnimi petimi mesti.

Že lani smo videli, kako sta Fernando Alonso in Jenson Button pogonske enote in komponente le teh menjala kot gate, kakor radi rečemo pogovorno. Prav Button za zdaj drži rekord, kar se tiče izgube štartnih mest, saj je bil lani, ko je tako ali tako le redko dirko začel kje drugje kot v začelju, na VN Mehike za nameček izgubil še 70 štartnih mest.

Lewis Hamilton, aktualni svetovni prvak je letošnjo sezono začel z nekaj okvarami motorja, zato je dodeljenih pet že uporabil. Kazen za uporabo dodatnega motorja je bila neizbežna, in že v petek je Britanec izgubil 30 mest pri Mercedesu pa načrtujejo da bodo v njegov dirkalnik v soboto vgradili še kakšen nov motor, ter tako izkoristili pravila. Na papirju bi lahko izgubil celo 75 štartnih mest. To se sliši veliko, toda v realnosti bo dirkač Mercedesa v primeru, da bo najhitrejši na kvalifikacijah, v vsakem primeru dirko začel z 22. mesta, morda celo višje, če bo kateri dirkač prav tako uporabil dodaten motor.

Še lani bi poleg izgube štartnih mest, prejel tudi časovni pribitek h končnemu času dirke, a to pravilo je bilo ravno zaradi dirkačev McLarna po lanski sezoni črtano, tako da bo v enem koncu tedna Hamitonova stran garaže v dirkalnik namestila dovolj novih delov, da bodo preostanek sezone dirkali celo z manj omejitvami, kot denimo edini Hamiltonov tekmec za naslov, njegov moštveni kolega Nico Rosberg.

Za nameček pa ob prevladi Mercedesa, kljub temu, da se bo Hamilton prebijal iz ozadja, niti ne moremo pričakovati dobre dirke, saj se močni trikraki zvezdi, na stezi kjer je glavna ravno moč motorja, pogojno morda lahko upre le Red Bull, ostale pa bo Britanec obvozil še pred polovico dirke.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish