Nič več kazenskih točk v MotoGPju

Avtor prispevka: , objavljeno 29. marca 2017 .

Vodilni možje svetovnega prvenstva MotoGP so se odločili, da po dirki v Katarju ukinejo sistem kazenskih točk, s katerim naj bi se doseglo bolj konstantno kaznovanje s strani komisarjev na dirkah. Sistem je bil uvedbe v sezoni 2013, od takrat pa nekaj krat spremenjen, največji vpliv na razplet prvenstva pa je zagotovo imel v sezoni 2015, ko je Valentino Rossi zadnjo dirko sezone v Valenciji, ki je odločala o naslovu prvaka, moral začeti iz začelja, potem ko je zbral štiri kazenske točke.

Italijan je dobil eno točko na kvalifikacijah za VN Mugella, kjer je po mnenju komisarjev oviral moštvenega kolega Jorgeja Lorenza, še tri pa za incident z Marcom Marquezom na dirki v Maleziji, na kateri je Španca izrinil na rob steze, kjer je dirkač Honde po dotiku padel.

Po številnih kritikah na račun omenjene odločitve, je bila kazen štarta z zadnjega mesta za lansko sezono ukinjena, prav tako kazenski štart iz boksov, medtem ko je še vedno veljala kazenska prepoved nastopa na dirki za dirkača, ki bi v zadnjih 12 mesecih zbral deset točk.

So pa komisarji še vedno imeli na razpolago dirkača kaznovati s štartom z zadnjega mesta, če so menili, da je to potrebno. En tak primer je bil Andrea Iannone, ki je v Barceloni trčil v Lorenza, kar je bil njegov drugi prekršek v šestih dirkah sezone, ki si je zaslužil kazen, posledično pa je dirko v Assnu moral začeti z zadnjega mesta.

Ker imajo komisarji omenjeno kazen še vedno na razpolago, so se v sklopu dirke za VN Katarja odločili, da sistem kazenskih točk ni več potreben in je tako odpravljen že pred naslednjo dirko.

So se pa nekoliko spremenila pravila glede varnosti v boksih in kvalifikacijah. Moštva imajo zdaj pri menjavah motociklov šest članov ekipe, ki pa morajo nositi zaščitne čelade. Pri menjavah motociklov na dirki, lahko pri menjavi pomagajo štirje člani moštva.

Foto: Yamaha