Nezadovoljni Marko ne izključuje pristranskosti Formule 1

Avtor prispevka: , objavljeno 12. junija 2019 .

Svetovalec moštva red Bull, Dr. Helmut Marko je z nedavnimi dogodki v Formuli 1 zelo nezadovoljen, ne izključuje pa niti, da ima moštvo Mercedes v tem športu privilegije. Tovarniško moštvo Mercedes tudi letos, že šesto sezono zapored, ostaja premočno za tekmece. Zmagali so na vseh dosedanjih sedmih dirkah, čeprav je na zadnji, VN Kanade, v cilj prvi pripeljal dirkač Ferrarija Sebastian Vettel, ki pa je prejel pet sekundno kazen, ki je bila po mnenju številnih dirkačev okrog sveta, pa tudi večine gledalcev in naših bralcev, nepotrebna. Nekateri celo trdijo, da je bila sumljiva, saj naprimer Lewis Hamilton za podoben manever v Monaku leta 2016 ni bil kaznovan.

V Red Bullu pa so nezadovoljni tudi zato, ker so številne spremembe pravil v zadnjih sezonah ustrezale predvsem Mercedesu. “Recimo takole: Več kot opazno spremembe pravil in odločitve ustrezajo Mercedesu,” je dejal Marko v pogovoru za Auto Bild. “Naprimer, Pirelli je za letošnjo sezono spremenil gume, da se le te ne bi pregrevale, toda v lanski sezone je imel s pregrevanjem težave le Mercedes. Letos pa je nenadoma Mercedes edini, ki gume vedno ogreje na optimalno delovno temperaturo. Vsem ostalim to ne uspe. To je zelo zanimivo.

Vsi smo imeli priložnost, da se prilagodimo, toda vsi dirkalniki so načrtovani okrog manj podtlaka. Le Mercedes ne. Izdelali so dirkalnik, ki ustvarja veliko podtlaka, kar je točno to, kar je bilo potrebno, da se te gume izkoristi optimalno.

Ne morem dokazati, da je Mercedes podatke dobil prej, kot mi, toda tega niti ne morem izključiti. V nobenem primeru pa dejstvo, da je službeni avtomobili Liberty Media Mercedes, na njem pa Pirellijeve gume, ne daje prav veliko zaupanja v nepristranskost.

Pri Red Bullu bomo zagotovo podrobno spremljali razvoj Formule 1 in se tudi pogovorili s Pirellijem,” je še dodal Marko.

0 0 glasovi
Oceni komentar