Neuspešen kvalifikacijski sistem bo odpravljen ali popravljen do naslednje dirke

Avtor prispevka: , objavljeno 19. marca 2016 .

FIA je pred letošnjo sezono uvedla nov sistem izločanja na kvalifikacijah, ki pa se je, vsaj v zadnjem delu, ko se je med sabo pomerilo osem najhitrejših dirkačev, močno razočaral, Na stezi nismo videli pravega obračuna za najboljši štartni položaj, saj je večina dirkačev odpeljala le po en hiter krog, nato pa s kvalifikacijami zaključila nekaj minut pred iztekom časa.

Sistem so gledalci dodobra skritizirali, neuspešnosti pa so se zavedeli tudi vodilni možje moštev, ki bodo pred jutrišnjo dirko od krovne organizacije FIA zahtevali, da se formula ena vrne na lanski sistem kvalifikacij že prd naslednjo dirko letošnje sezone v Bahrajnu.

“Zamisel je dala FIA,” je dejal Bernie Ecclestone. “Če nam jih uspe prepričati, da je potrebna sprememba in če se s tem strinjamo vsi (vse ekipe), potem lahko dosežemo, da se sporen sistem odpravi,” je pojasnil šef formule ena.

Pravila velevajo, da lahko moštva dosežejo spremembo športnega pravilnika, če ne gre za pravila glede varnosti, pod pogojem, da se z njimi soglasno strinjajo vse ekipe. Glede na odzive iz paddocka Albert Parka pa morda ne gre pričakovati, da bomo videli stari sistem kvalifikacij. Verjetneje je, da bosta prva dva dela kvalifikacij ostala takšna, kot smo videli v soboto, zadnji del pa bo najbrž potekal po starem sistemu.

“Res je, moštva so o tem že razpravljala in vsi se strinjamo, da se novi sistem v zadnjem delu ne obnese,” je po kvalifikacijah povedal McLarnov Eric Boullier. “Za spremembo je potrebno le nekaj dni, ter nekakšno glasovanje po faksu ali elektronski pošti. Če bodo moštva soglasna, potem je sistem mogoče popraviti oziroma odpraviti. Toda, če v kakšni ekipi želijo novemu sistemu dati čas, ne bomo dosegli soglasja, tako pa tudi ne moremo spremeniti ničesar.”

Šef moštva Red Bull, Christian Horner pa je dejal, da bi se morala formula ena opravičiti svojim gledalcem, saj kvalifikacije niso bile takšne, kakršne bi morale biti. “Nov sistem je bil uveden z dobrimi nameni, toda potrebno je sprejeti, da je bil neuspešen. Zmotili smo se in takoj moramo ukrepati. Osebno menim, da bi se še pred naslednjo dirko morali vrniti na lanski sistem, saj to, kar smo videli danes, ni dobro za formulo ena. Na kvalifikacijah bi morali dirkači v lovu na najboljše čase v zadnjih minutah porabiti vse komplete gum, ki jih imajo na voljo. Nov sistem smo uvedli, da bi izboljšali šov, toda priznati moramo, da smo brcnili v temo. Čudilo bi me, če se z odpravo tega sistema kdo ne bi strinjal. Poizkusili smo, ni se obneslo, zdaj pa moramo rešiti zaplet do Bahrajna.”

Morebiten namig, da soglasja med ekipami pred naslednjo dirko ne bo, pa je prišel iz moštva Williams. “Mislim, da imamo nekaj težav,” je povedala Claire Williams, šefica ekipe. Vedeli smo, da na prvi dirki morda ne bo šlo vse tako, kot je treba. Zdaj moramo trezno razmisliti in se šele nato odločiti, kaj bomo storili. Morda je potrebno le popraviti sistem, ali pa nazaj uvesti starega, toda za zdaj je še prezgodaj. Ni pa bilo lepo videti, da v zadnjih petih minutah zadnjega dela kvalifikacij na stezi ni bilo nobenega dirkalnika.”

“Osebno menim, da ne bi smeli podajati ocene na podlagi enega vzorca. Videli smo šele ene kvalifikacije in videli smo, kaj je narobe z novim sistemom. Težava je v tem, da je najbolj zgrešenih zadnjih nekaj minut zadnjega dela kvalifikacij. Če bi odločal jaz, kar seveda ne, bi obdržal ta sistem za prva dva dela, tretji del pa bi izpeljal po starem,” je svoje mnenje podal Pat Symonds.

Z njim pa se je strinjal tudi šef Renaulta, Cyril Abiteboul: “Mislim, da ne bi smeli reagirati prehitro. Malce se moramo poglobiti v sistem. Jasno je, da se zadnji del ne obnese, tako da bi morda lahko obdržali prva dva dela, ki sta bila iskreno rečeno po novem formatu bolj razburljiva. Mislim, da bi pred naslednjo dirko zlahka spremenili en del kvalifikacij, ter tako izboljšali dogajanje v zadnjem delu.