Nemški mišičnjak Mercedes C63 AMG

Avtor prispevka: , objavljeno 26. februarja 2015 .

V nasprotju s tekmecem z Bavarske, ki je ob prehodu na nov model izgubil 2 valja in liter delovne prostornine, so AMG-jevi inženirji v svojem predstavniku športnih vozil ohranili V8 motor. Ta motor je odgovoren za naziv mišičnjak (»muscle car«, op.p.) po vzoru večjih avtomobilov onstran luže. Glavna značilnost vozila je tudi brez izboljšanega izpušnega sistema veličasten zvok


Malo za šalo in malo zares – v ZDA namreč velja, da je dva litra ravno dovolj za potešitev žeje, nikakor pa ne za prostornino motorja. Tako C63 s prostornino motorja čez šest litrov in obveznim avtomatskim menjalnikom ustreza merilom avtomobila po meri Američanov, le kakšen meter prekratek je.

Nemške…
Ford Mustang
…in ameriške mišice

Mercedesove »laži«

V nasprotju s splošnim mišljenjem, oznaka 63 ne predstavlja njegove prostornine. Prejšnji model C63 ima namreč točno 6208 ccm, kar bi po pravilih zaokroževanja zaokrožili na 6.2. Mercedes je želel obdržati oznako 63, ki je neke vrste poklon daljnemu predhodniku SEL 6.3 – ta je imel bolj »pravilen« 6332 ccm motor.

Mercedes 300 SEL 6.3
Daljni predhodnik

No, ta Mercedesova laž se je z aktualnim modelom še povečala, saj ima novi model 4,0 litrski motor, podprt z dvema turbinama, ki poskrbita, da model z enako oznako v S izvedenki proizvede 510 konjskih sil, kupci manj zmogljive osnovne verzije pa se bodo morali zadovoljiti s številko 475. Sicer lahko omenjeni motor najdemo tudi v modelu GT, ki je nadomestil SLS-a.
Po spodnjem video sodeč pa kljub »downsizingu« lahko trdimo, da zvok še vedno ostaja ena izmed bolj prepoznavnih lastnosti C63 AMG, z vedno bolj zavajajočo oznako bomo pa že potrpeli.

This slideshow requires JavaScript.

0 0 glas
Oceni komentar
1 Comment
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje