Nemci namigujejo na nepošteno prednost

Avtor prispevka: , objavljeno 22. marca 2013 .

Nemški Auto Motor und Sport je po zmagi Kimija Raikkonena na VN Avstralije, kjer Mercedesovim dirkalnikom ni šlo najbolje, ustrelil prve puščice proti Lotusu. Že na prvi letošnji dirki, pa tudi po prvih dveh prostih treningih pred VN Malezije, so gume letos očitno ključnega pomena. Pirelli je letos pripravil še mehkejše gume, s katerih so med vožnjo skozi zavoje steze Sepang leteli koščki. Toda tako v Avstraliji, kot v Maleziji se je na vrhu časovnih razpredelnic znašel Lotus s Kimijem Raikkonenom.

Pri Auto Motor und Sport menijo, d so že našli odgovor zakaj. Pirelli je svoje gume razvijal s tri leta starim dirkalnikom Renaulta, ki je bil oblikovan in izdelan v Enstonu, kjer zdaj izdelujejo Lotusove dirkalnike. “Konkurenca sumi na nepošteno prednost,” so zapisali Nemci. “Priznamo, Renaultov dirkalnik iz sezone 2010, ki ga Pirelli uporablja za razvoj svojih gum, je zelo star glede na hitrost razvoja dirkalnikov v formuli ena. Toda določene filozofije in načela šasije in aerodinamike ostajajo nespremenjena več let,” trdi novinar Michael Schmidt.

“To dejstvo smo spregledali in očitno podcenili njegov učinek,” naj bi po trditvah Schmidta izjavil nek neimenovan član Lotusu konkurenčnega moštva. “Morali bomo razmisliti, kako v prihodnje s tem opraviti bolje.”

Glede na to, da je Pirelli Renaultov dirkalnik iz sezone 2010, ki je bil izdelan za uporabo Bridgestonovih gum, odkupil in tako člani moštva Lotus nimajo dostopa do telemetričnih podatkov s Pirellijevih testiranj gum, na podlagi katerih bi lahko izdelali letošnji dirkalnik, ostaja odprto vprašanje, kakšno prednost naj bi Lotus pridobil.