Nekatera moštva so pred sezono podcenjevala poskakovanje dirkalnikov

Avtor prispevka: , objavljeno 13. junija 2022 .

Nekatera moštva so že lani vedela za možnost, da bodo letošnji dirkalniki pri visokih hitrostih na stezi poskakovali, a izkazalo se je, da so ta neželeni pojav podcenjevali in zavrnili spremembe tehničnega pravilnika, s katerimi bi ga omilili, oziroma se ga znebili.

Dirkač Mercedesa in predsednik združenja dirkačev, George Russell naj bi na mednarodno avtomobilistično zvezo FIA naslovil prošnjo, naj poskusijo najti rešitve za poskakovanje dirkalnikov, ki naj bi imelo posledice na zdravju dirkačev. “Le vprašanje časa je, kdaj bomo videli hujšo nesrečo,” je dejal Britanec v sklopu dirke za VN Azerbajdžana. “Nekateri komaj peljemo naravnost zaradi tega poskakovanja,” je še dodal, z njim pa se strinja predvsem moštveni kolega Lewis Hamilton, s katerim sta bila glede omenjene težave letos najbolj glasna.

Toda čeprav imata nekaj podpore tudi pri drugih dirkačih, pa moštva glede potrebe po spremembah niso soglasna, saj so v nekaterih ekipah dirkalnik, zavedajoč se potencialne težave, zasnovali tako, da se s tem pojavom sploh ne ubadajo, ali pa ta ni tako drastičen, tako pa so tudi zavrnili predlog za dvig minimalne oddaljenosti dirkalnikov od tal in še nekatere druge tehnične spremembe.

A zdaj se mnenje ekip menja in tako šef moštva McLaren, Andreas Seidl na primer meni, da bi se moštva in FIA morali pogovoriti glede poskakovanja dirkalnikov, toda po drugi strani je poudaril, da moštva lahko pojav omilijo tako, da dirkalnik preprosto dvignejo višje od tal, čeprav bi s tem žrtvovali njegove zmogljivosti.

“Razumemo, da je težava pri nekaterih dirkalnikih resna in je za dirkače brutalna, zato bi morali o tem dogovoriti s tehničnimi predstavniki FIA. A hkrati moštva že zdaj vedo, kako težavo rešiti takoj.”

Šef Mercedesa, Toto Wolff pa pravi, da trenutni položaj ni tako preprost in da bi bilo potrebno razumeti, zakaj imajo nekateri dirkalniki večje težave, kot drugi. “Vidimo, da nekateri dirkalniki nimajo težav, drugi pa jih imajo precej,” je povedal Avstrijec. “Če govorim iz izkušenj naših dveh dirkačev, imata težave, kakršnih niti fizioterapevt ne more rešiti. Razumeti moramo, zakaj je v nekaterih dirkalnikih pojav bolj brutalen, kot pri drugih.”

Šef Ferrarijeve ekipe, Mattia Binotto pa meni, da letošnji dirkalniki niso najtežji za vožnjo, za razumevanje stanja pa bo potrebno več časa. “Trenutni dirkalniki niso najmanj udobni za vožnjo. Nedvomno so izziv za dirkače, vendar mislim, da so pravzaprav prijetni za vožnjo. Gre za izziv, tehnični izziv in sodeč po sebi, smo že napredovali in mislim, da lahko v bodoče še napredujemo, zato je zagotovo še prezgodaj, da bi sodili.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish