Navidezni varnostni avto naletel na pozitiven odziv

Avtor prispevka: , objavljeno 1. novembra 2014 .

Dirkači formule ena so na drugem prostem treningu v Austinu preizkusili tudi nov sistem tako imenovanega virtualnega varnostnega avtomobila.

Na treningu so na delu steze izobesili rumene zastave, kot v primeru nesreče katerega izmed dirkalnikov, dirkači pa so tisti del morali prevoziti primerno počasi, v določenem časovnem okvirju.

Poteza je posledica hude nesreče Julesa Bianchija v Suzuki, ki v območju dvojnih rumenih zastav ni dovolj upočasnil in je zletel s steze ter trčil v premično dvigalo, ki je iz izletne cone umikalo obtičali dirkalnik. Dirkači s sistemom navideznega varnostnega avtomobila sami upočasnijo vožnjo, s čimer ni potrebe po tem, da bi na stezo zapeljal dejanski varnostni avtomobil, ki bi dirkalnike upočasnil v vseh delih steze.

Čeprav so tako dirkači, kot vodilni možje mednarodne avtomobilistične zveze FIA zadovoljni s potekom preizkusa sistema, se oboji strinjajo, da bodo potrebne še manjše spremembe, preden bo le ta uporabljen tudi na dirkah.

Romain Grosjean je pojasnil, da bo potrebno dirkačem jasno sporočiti, kako počasi morajo voziti skozi “rumeno” območje, saj orientacija glede na čas ni najboljša. “Zelo težko je bilo loviti zastavljeni čas, saj se je ciljani čas ves čas močno spreminjal. Enkrat je pisalo, da sem devet desetink prehiter, nato da moram biti šest desetink počasnejši, nato spet tri hitrejši in zatem zopet dve počasnejši,” je povedal Francoz.

Veliko manj težav je imel Pastor Maldonado. “Na volanu se izpišejo navodila. Če je navedeni čas v plusu, voziš dobro, če slišiš zvočni signal moraš nekoliko upočasniti. Zelo lahko je vse skupaj. Dokler je tvoj čas sektorja pozitiven, je vse vredu, če si prehiter pač samo upočasniš, zato je vse skupaj zelo lahko.”

FIA bo podatke in odzive dirkačev ocenila ter s preizkusom sistem nadaljevala tudi na prihodnjih dirkah.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish