Napoved osveženega ‘mini’ SUV-ja

Avtor prispevka: , objavljeno 10. marca 2015 .

V Ženevi se je tokrat predstavil tudi osveženi ford ecosport, čeprav je bila njegova predstavitev izvedena bolj potihoma in brez večjega števila fanfar. Razlog za osvežitev avtomobila se skriva v relativno slabih prodajnih številkah (do sedaj so kupcem dostavili približno 18.000 primerkov) v Evropi, kjer se za večjega brata (model kuga) odloči šestkrat več kupcev…

Te novice o posodobitvi sigurno ne bodo veseli dosedanji evropski lastniki modela ecosport, ker smo aktualno blago posodobitev dočakali že po enem letu prodaje, vendar pri znamki Ford razmišljajo nekoliko drugače, ker je ta model na tržišču že od leta 2012. Dobra novica za vse dosedanje lastnike tega kompaktnega SUV modela je, da je prenova modela ecosport izvedena v minimalistični obliki, zato bodo razlike med aktualno in novo verzijo, ki bo kupcem na voljo konec letošnje pomladi, opazili samo poznavalci.

Najbolj opazna je sprememba zadka, kjer na prtljažnih vratih ne najdemo več rezervnega kolesa. Namesto njega se tam sedaj nahaja registrska tablica. Če bo kupec vseeno vztrajal pri dobavi ‘petkolesnika’, mu bodo pri znamki Ford ugodili, čeprav ob tem ni jasno pod kakšnimi pogoji (brezplačno ali doplačilo?) bodo ustregli kupcu. V sporočilu za javnost je proizvajalec omenil novosti (drugačna ambientalna osvetlitev, malenkost več sijoče kovine na območju glavnih kontrolnih merilnikov..) v notranjosti potniške kabine, vključno z ‘novo’ armaturno ploščo, vendar so ob tem spet rahlo pretiravali, ker vgrajena armaturna plošča še vedno prihaja iz modela fiesta. So pa poskrbeli za nekoliko več drugače obarvanih detajlov na območju armaturne plošče, medtem ko v pogledu vgrajenih elektronskih IT sistemov ni veliko sprememb, ker bi vgradnja najnovejših tehnologij, predstavljenih v nedavno osveženem focusu, dvignila prodajne cene. Ob doplačilu si bo kupec lahko omislil tudi večji, centralno nameščeni 4-palčni zaslon na dotik, kjer mu bodo ob vzvratnem parkiranju na voljo tudi informacije, pridobljene s strani na zadku nameščene kamere.

Omenili so tudi skrb za še boljšo zvočno izolacijo v notranjosti potniškega prostora ter nove nastavitve podvozja (posledica spremenjene zadnje preme), ki so v interesu Evropejcev nekoliko drugačne, vključno z nastavitvami delovanja volanskega mehanizma in sistema ESP. Po novem je ecosport tudi nekoliko nižji, ker je karoserija izgubila 10 mm pri oddaljenosti od vozne podlage. Malenkostno drugačna po tudi ponudba pogonskih sklopov. Oba bencinska motorja (82 kW/112 KM in 92 kW/125 KM) ostajata nespremenjena, medtem ko je vgrajeni turbodizelski motor pridobil nekoliko moči, ker bo po novem kupcu lahko ponudil 70 kW/95 KM.  Vsi vgrajeni pogonski motorji so serijsko spojeni s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom ter samo v različicah s prednjim pogonom. Na priloženih fotografijah je predstavljena nova različica ecosport S. Med posebnostmi te različice omenjajo temnejša kabinska okna v predelu za parom prednjih bočnih vrat, črno obarvano streho, črno obarvana 17-palčna lahka platišča ter podobno obarvan par zunanjih vzvratnih ogledal, nekoliko več bo tudi vgrajene komfortne opreme.