Napaka v sistemu: Dirka v Suzuki je bila končana krog prehitro

Dirka v Suzuki se je končala krog prehitro
Avtor prispevka: , objavljeno 13. oktobra 2019 .

FIA je sporočila, da so sprožili preiskavo, s katero bodo ugotovili, zakaj je bila karirasta zastavica na LED zaslonu prikazana krog prezgodaj, s čimer se je dirka uradno končala hitreje, kot bi se morala. VN Japonske naj bi trajala 53 krogov, toda na svetlobnih zaslonih je karirasta “zastavica” zasvetila ob koncu 52. kroga. Pravila pravijo, da se dirka konča takoj, ko je izobešena karirasta zastavica, kar pomeni, da v tem primeru velja razvrstitev ob koncu 52. kroga in ne 53.

Ker je Sebastian Vettel za sabo uspel zadržati Lewisa Hamiltona vse do konca 53. kroga, se rezultati na prvih mestih ne bodo spremenili, bo pa do sprememb prišlo na devetem mestu, katerega bo po novem osvojil Sergio Perez, ki se je sicer prav v zadnjem krogu dirke zapletel s Pierrom Gaslyem in trčil v zaščitne gume. Deveto mesto je tako izgubil Nico Hulkenberg, ki bo zdrsnil na deseto mesto, Lance Stroll pa bo izpadel iz dobitnikov točk, saj bo z desetega, zdrsnil na enajsto.

FIA za zdaj še nima pojasnila, zakaj je karirasta zastavica na svetlobni tabli zasvetila prezgodaj, a podrobnosti že preučujejo. To pa ni bil prvi primer, da se je dirka končala prehitro, saj je v sezoni 2018 na VN Kanade Winnie Harlow karirasto zastavico izobesila kar dva kroga prezgodaj.