Nakagami do prvega najboljšega štartnega položaja

Avtor prispevka: , objavljeno 24. oktobra 2020 .

Takaaki Nakagami je na kvalifikacijah za VN Teruela osvojil svoj prvi najboljši štartni položaj v razredu MotoGP. Japonec jeHondi privozil prvi najboljši štartni položaj v letošnji sezoni, uspel pa je prekiniti niz petih zaporednih zmag Yamahe na kvalifikacijah. Je pa tudi prvi Japonec, ki je osvojil pole position po Makotu Tamadi v sezoni 2004.

V prvo štartno vrsto sta se ob dirkača LCR Honde uvrstila še Franco Morbidelli ter Alex Rins.

Nakagami je postavil prvi mejnik s časom 1:48.139, katerega je prvi izboljšal Vinales z 1:47.908, nato pa še Rins z 1:47.593. Nakagami je odgovoril z 1:47.072 in se zasidral na vrhu razpredelnice časov.

Ob koncu kvalifikacij je nekaj dirkačem uspelo izboljšati čase krogov, najbolj pa se je popravil prav Nakagami, ki je z 1:46.882 merilno letvico postavil dovolj visoko, da ga nikomur ni uspelo premagati. Blizu je prišel Morbidelli, ki pa je bil na koncu vendarle 0.063 sekunde počasnejši.

Do tretjega mesta je prišel Rins, ki si je v dobrem položaju, da se na dirki bori za drugo zaporedno zmago na tem dirkališču. Vinales, ki je bil najhitrejši na četrtem prostem treningu, je uspel odpeljati četrti čas. Ducatijevo čast je rešil Johann Zarco s petim mestom, Francoz pa je v zadnjem poizkusu izboljšanja časa padel in s tem poskrbel, za nekaj zmede, ko so komisarji napovedali, da bodo zaradi izobešenih rumenih zastav nekaj dirkačem brisali dosežene kroge. A to se naposled vendarle ni zgodilo, saj so bile po njihovi oceni izobešene tako malo časa, da jih dirkači niso uspeli videti.

Fabia Quartararoja, ki je dirko pred tednom dni začel z najboljšega štartnega položaja in jo končal na sedemnajstem mestu, bo poskušal popraviti vtis s šestega mesta, Cal Crutchlow pa se je uspel zavihteti do sedmega mesta.

Osmi je bil dirkač moštva Tech3, Miguel Oliveira, per Polom Espargarojem na tovarniškem motociklu KTM. Alex Marquez je z desetim časom dosegel svojo najboljšo kvalifikacijsko uvrstitev, prav tako pa bo Španec na Hondi poskušal nadoknaditi tistih nekaj metrov, ki so mu do zmage zmanjkali na prejšnji dirki. Enajsti je bil Iker Lecuona pred vodilnim v točkovanju svetovnega prvenstva Joanom Mirom, ki očitno ni našel prave forme.

Q1: Espargaro in Zarco napredovala v drugi del

Jack Miller si je v prvem delu kvalifikacij obetal napredovanje v hitrejšo skupino, toda Pol Espargaro in Zarco sta uspela izboljšati svoja časa in Avstralca potisniti na 14. mesto. Aleix Espargaro je za nekaj sekund imel odprta vrata v Q2, a ga je Zarco premagal in bo dirko začel s trinajstega mesta.

Andrea Dovizioso je doživel še eno nočno moro, saj sta ga premagala tudi Brad Binder in Stefan Bradl, dirko pa bo v nedeljo začel s 17. mesta. Za njim so se uvrstili le Francesco Bagnaia, Danilo Petrucci ter Tito Rabat in Bradley Smith.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish