Najslajši zmagi v Novi Gorici za Scandolo in Turka

Avtor prispevka: , objavljeno 12. septembra 2015 .

Reli v Novi Gorici je suvereno dobil italijanski voznik Umberto Scandola (škoda fabia R5), ki je bil najhitrejši na vseh enajstih hitrostnih preizkušnjah. Slovenci tik pod zmagovalnimi stopničkami, zmaga pa v roke Roka Turka (peugeot 208 R2).

Vseh 76 posadk, ki so se v petek popoldne pojavile na štartu 4. Relija Nova Gorica, ki so ga pripravili zanesenjaki iz vrst AMD Gorica, je en glas govorilo o zelo zahtevni in selektivni trasi enajstih hitrostnih preizkušenj. Očitno so imeli prav, saj je novogoriški reli navdušil z brezkompromisnimi in pogumnimi dirkaški predstavami, a tudi številnimi tehničnimi okvarami in žal tudi nesrečami z zvito pločevino.

Pričakovano je bilo na reliju še najmanj pod vprašajem prvo mesto, saj je italijanski voznik Umberto Scandola (škoda fabia R5) zanesljivo dobil vseh enajstih hitrostnih preizkušenj in imel v cilju celo več kot štiri minute prednosti pred vsemi tekmeci. Scandola je vozil zavzeto in atraktivno, saj se je relija kajpak z ekipo Škoda Motorsport Italia lotil sila resno. Italijanska ekipa je novogoriški reli izkoristila za testiranje povsem novega dirkalnika in pridobljene izkušnje z relija bodo že letos unovčili na preostalih relijih italijanskega prvenstva.

»Pravzaprav ravno počasi ne znam voziti,« se je v cilju pošalil Scandola, ki je reli v Novi Gorici odpeljal s povprečno hitrostjo 93 kilometrov na uro.

»Reli ni bil lahek. Ceste so bile zelo drseče, česar v Italiji nismo vajeni v tolikšni meri. Veliko smo se naučili, to pa je bil tudi glavni namen našega obiska na tem reliju. Zdaj lahko napredujemo naprej. Z novo škodo fabio R5 še nimam popolnih občutkov, tako da potrebujem še več kilometrov. Kar najbolje se želim pripraviti na naslednjo sezono, v kateri si želim postati italijanski državni prvak,« je po suvereni zmagi dejal Scandola.

Drugo mesto na reliju je pripadlo Hermannu Gassnerju (mitsubishi lancer EVO X), ki se je na drugo mesto prebil prav na zadnji preizkušnji, ko je prehitel tokrat zelo hitrega italijanskega gosta Federica Laurenchicha (renault clio R3). Razlika med obema je bila 21,2 sekunde.

Še pred zadnjimi tremi hitrostnimi preizkušnjami smo Slovenci na reliju držali drugo mesto. Toda Aljoša Novak (mitsubishi lancer EVO X) je na najdaljši hitrostni preizkušnji Lig prebil gumo in izgubil več kot štiri minute. Novak je moral tako iz rok izpustiti tudi svojo krstno zmago za slovensko državno prvenstvo, ki je naposled pripadla Roku Turku (peugeot 208 R2). Turk je bil skupno četrti, njegov zaostanek za stopničkami pa je bil le 1,4 sekunde. Turk je bil v cilju kajpak vesel zmage, saj glavna tekmeca za naslov državnega prvaka – Darko Peljhan (mitsubishi lancer EVO 9) in Aleks Humar (renault clio

R3) – v Novi Gorici nista videla cilja. Peljhanu je odpadlo kolo, Humar pa je ob poskusu preboja iz ozadja – zjutraj je moral na hitrostni preizkušnji menjati gumo – zletel s ceste.

»Povedano po pravici, to ni bil moj dan. Enostavno nisem dosegal hitrosti, ki sem si jo želel. Nekako sem ohranil svoj ritem in nisem pretiraval, naposled pa se je ta slab dan spremenil v rezultatsko odličen izkupiček. Posebna zahvala gre ekipi, ki je v dneh pred relijem trdo delala in popravila peugeota po mojem prevračanju na reliju v Bolgariji. Upam, da sem se jim z zmago uspel oddolžiti,« je po drugi zmagi sezone povedal Turk. Idrijčan je zdaj že potrdil, da bo nastopil še ne preostalih dveh relijih državnega prvenstva in tam kajpak branil lepo prednost v skupnem seštevku državnega prvenstva.

V konkurenci slovenskega državnega prvenstva sta se nekoliko presenetljivo Turku na zmagovalnih stopničkah pridružila še domačin Igor Žbogar (renault clio R3) in Tim Novak (peugeot 208 R2). Slovenci so tako zasedli položaje od četrtega do šestega mesta.

V diviziji I je prišlo do odločitve na najdaljši hitrostni preizkušnji, kjer je tik pred ciljem hudo nesrečo doživel Jan Mrak (MG ZR 105), a sta jo s sovoznikom na srečo odnesla brez posledic. Mrak je pred to preizkušnjo za vodilnim Martinom Mlinarjem (MG ZR 105) zaostajal le dobre tri sekunde, nesreča pa je predčasno odločila njun dvoboj.

»Reli mi je bil zelo všeč, saj se je bilo treba boriti na vsakem kilometru. Žal mi je Mraka, toda ob tako neizprosnem ritmu je bilo dejansko le vprašanje, ali odletim jaz ali on. Težko, da bi s tako napadalno vožnjo oba pripeljala v cilj cel avtomobil,« je po zmagi povedal Mlinar, ki je še povečal svojo prednost v skupnem seštevku divizije I.

Foto: Uroš Modlic

0 0 glas
Oceni komentar