Najboljši startni položaj Hamiltonu

Lewis Hamilton
Avtor prispevka: , objavljeno 13. aprila 2013 .

Q1

Kitajske kvalifikacije so se pričakovano pričele ob osmi uri zjutraj, a pričakovati je bilo tudi, da bodo dirkači močno varčevali s pnevmatikami. Zaradi varčevanja s črnim zlatom v prvih osmih minutah nismo videli skoraj nikakršnega dogajanja, nato pa so se že pričeli pripravljati tudi dirkači. Devet minut po pričetku je kot prvi na stezo zapeljal Vergne, kateremu so tik pred tem po radijski zvezi povedali, da bo verjetno večina opravila le en hiter krog. Takoj za Vergnom so na stezo zapeljali tudi Ricciardo, Pic, Bianchi, van der Garde, Chilton in ostali.

Kot prvi je do časa prišel Bianchi, seveda čas ni omembe vreden, saj so na stezo zapeljali tudi dirkači boljših ekip. Kmalu smo videli na stezi tudi hitrejše dirkače, kjer je bil zelo hiter Hamilton, blizu pa so se uvrstili še Massa, Webber, Alonso in Vettel. Sicer zaostanki med dirkači niso veliki, a bolj kot sam vrh nas v prvem delu kvalifikacij zanima zadnja šesterica.

Tri minute pred koncem so se izven napredka v Q2 nahajali Pic, Van der Garde, Chilton, Vergne, Ricciardo in Bianchi. Seveda so dirkači v ozadju naredili nekaj več krogov, tako je Vergne tik pred koncem prišel na petnajsto, Ricciardo pa na enajsto. Izven šestnajsterice so tako izpadli Pic, Van der Gerde, Chilton, Bianchi, Gutierrez in Bottas.

Q2

Drugi del kvalifikacij je kot prvi pričel Sebastien Vettel z mehkejšimi pnevmatikami. Nemcu se je kmalu pridružil tudi njegov moštveni kolega Mark Webber, na stezo pa sta zapeljala tudi Sutil in Vergne, nato pa tudi Alonso in Massa, ter tako dalje. Po prvih petih minutah sta vrh časovne lestvice zasedala Vettel in Webber, a kmalu ju je prehitel Alonso, Massa pa se je uvrstil tik za drugim Vettlom. Boj za vrh se je sicer navidezno že pričel, a tako kot v prvem delu gre tudi v drugem delu kvalifikacij predvsem za uvrstitev v naslednji del kvalifikacij.

Zanimivo osem minut pred koncem na stezo niso zapeljali še vsi, smo pa videli »čuden« odstop Webbra. Avstralec je namreč parkiral svojega Red Bulla, ekipa pa mu je ob tem sporočila, da naj varčuje z gorivom, je morda ostal brez goriva? Kakorkoli že, kvalifikacije so se nadaljevale, štiri minute pred koncem pa so bili izven deseterice Maldonado, Vergne, Perez, Sutil, Ricciardo, ter Grosjean brez časa.

Dve minuti pred koncem so bili na stezi skoraj vsi, no razen vodilni trije so bili nekako mirno v boksih. Povsem na robu, na desetem mestu se je nahajal Button, ki ga je na enajsto že po preteku časa izrinil Vergne, Anglež je mesto niže padel še zaradi Maldonada, Ricciardo pa je me tem prišel kar na peto mesto. Na koncu so izven deseterice ostali Vergne, Maldonado, Webber, Sutil, Perez in di Resta.

Q3

V zadnji del kvalifikacij je kot prvi zapeljal Sebastian Vettel, ki pa je tik pri koncu hitrega kroga le tega prekinil in tako zapeljal nazaj v bokse. Na kitajski stezi je zavladala tišina, katero je šele dve minuti in pol pred koncem prekinil Rosberg, takoj pa so mu sledili tudi vsi ostali. Tako se je pričela izpolnjevati napoved, da bomo za zadnji del videli le en hiter krog. Zanimivo sta Vettel in Button izbrala trše pnevmatike, vsi ostali pa mehkejše. Slednje namreč ne bodo zdržale veliko krogov, morda le do deset, zato je izbira trših bolj taktična izbira za dirko.

V prvem sektorju je najhitreje peljal Raikkonen, oba Ferrarija sta nekoliko zaostajala, nato pa je prišel Rosberg, ki je vozil hitreje od vseh. Po preteku časa je prvo mesto zasedel Raikkonen, a pred njega je prišel Hamilton, tretje mesto je zasedel Alonso, četrto Rosberg, peto Massa, do desetega pa so sledili Grosjean, Ricciardo, Button , Vettel in Hulkenberg. Sebastian je v hitrem krogu naredil tudi napako in zapeljal s steze, zaradi česar je ob koncu hitrega kroga zapeljal direktno v bokse.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish