Najboljše točke za gledalce na reliju Nova Gorica

Avtor prispevka: , objavljeno 11. septembra 2015 .

Reli Nova Gorica se bo v petek popoldan začel z dvema hitrostnima preizkušnjama, ostalih devet sledi v soboto. Najdaljša preizkušnja bo dolga 22,4 kilometra. Kakšni so prvi vtisi dirkačev in kje so najboljše točke obisk relija gledalcev?

Vse posadke, ki so se po prijavi zbrale v Novi Gorici na četrtem reliju letošnjega državnega prvenstva, ki bo štel tudi za pokal Mitropa in pokal Alpe Adria, bodo v petek zaključile z ogledom trase relija in se pripravile na popoldanski začetek relija. Štart relija bo ob 17.30 v servisni coni v Kromberku pri prodajnem centru Mercator, kjer bo oba dneva relija postavljena tudi servisna cona. V petek bosta na sporedu dve hitrostni preizkušnji na istem odseku HP Ravnica. Gre za krajšo 4,8 kilometra dolgo hitrostno preizkušnjo, ki se po ovinkasti in drseči cesti spušča proti Kromberku. Drugo preizkušnjo bodo posadke odpeljale že ponoči.

Ključni del relija seveda sledi v soboto, ko bo na sporedu devet hitrostnih preizkušenj. Dve hitrostni preizkušnji sta že znani iz lanskega leta, petkovo večerno preizkušnjo pa bodo v soboto vozili v nasproti smeri, torej navzgor. Vrhunec relija bo zagotovo 22,4 kilometra dolga hitrostna preizkušnja Lig, ki bo na sporedu le enkrat.

»Ta hitrostna preizkušnja je resnično zahtevna. Prvi del se vzpenja, tam je tudi kar dober oprijem. Nato pa sledi precej hitrejši del z ozko cesto. Večina ovinkov je hitrih, a vmes pridejo tudi precej bolj zaprte kombinacije. Sledi še zelo tehničen del z dolgimi in zaprtimi ovinki, poglavje zase pa bo še spust nazaj proti Kanalu. Tam so dolge ravnice, ki se zaključijo z ostrimi ovinki. Tu bodo dirkalniki in njihove zavore polno obremenjeni. Vsekakor je preizkušnja velik izziv že na popisu,« je vtise s trase podal Aljoša Novak (mitsubishi lancer EVO9).

Kot že rečeno, bo HP Kromberk potekala na istem odseku ceste kot petkova HP Ravnica, a bo izpeljana navzgor. Čeprav je dolga manj kot pet kilometrov, bi lahko zaradi svoje konfiguracije vplivala na končne rezultate in v slabši položaj spravila predvsem voznike avtomobilov z dvokolesnim pogonom.

»Na tej hitrostni preizkušnji bo zagotovo težko držati korak z mitsubishiji. Čaka nas veliko pospeševanj iz ostrih zavojev, kjer je hitrost zelo majhna, pri pospeševanju pa večji oprijem štirikolesnega pogona zagotovo pride prav,« pravi aktualni državni prvak v reliju Aleks Humar (renault clio R3T). Kakšno vlogo bo ta odsek dejansko imel, bomo videli že v soboto navsezgodaj zjutraj. Prav ta preizkušnja bo namreč odprla sobotni del relija.

Novogoriški reli bo vsem gledalcem, ki si bodo na lastne oči ogledali vrhunske vožnje Umberta Scandole (škoda fabia R5), Hermanna Gassnerja jr. (mitsubishi lancer EVO X) in vseh najhitrejših slovenskih voznikov v različnih tekmovalnih razredih, nudil več zanimivih točk za obisk relija. V bližini servisne cone v Kromberku se tako nahaja prvi oster ovinek HP Kromberk, od tam pa se lahko gledalci v enem krogu treh hitrostnih preizkušenj preselijo še na planoto Banjščice.

Tam jih čaka tako zanimiv avtomobilski tuning šov, kakor tudi več privlačnih ovinkov hitrostne preizkušnje Banjščice. Na parkirišču poleg tuning šova bodo dirkalni avtomobili 25 minut počakali v tako imenovanem regrouping prostoru, nato pa sledi še polurni servisni postanek v Kromberku.

Dirkači bodo v soboto odpeljali tri kroge treh hitrostnih preizkušenj, le v zadnjem krogu bodo namesto HP Kromberk odpeljali najdaljšo hitrostno preizkušnjo Lig med Plavami in Kanalom.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish