Na Pikes Peak z nenavadnim dirkalnikom

Avtor prispevka: , objavljeno 13. novembra 2013 .

 

Kris Antal se bo prihodnje leto na legendarno dirko Pikes Peak podal s svojim prototipnim dirkalnikom, ki dviga obrvi med inženirji po celem svetu. Kris in njegova ekipa še sedmih pomočnikov je na obliki dirkalnika delala dve leti, oblika pa je že v preizkusni različici izdelani iz cevastega ogrodja in prekrita s fiberglasom, dajala odlične rezultate.

“S tem dirkalnikom sem želel nastopiti že pred dvema letoma, toda dojel sem, da naloga ne bo lahka in da ga ne bomo dokončali kar čez noč. Avto ni bil pripravljen, na takšnem tekmovanju pa tudi nima smisla nastopati s polizdelkom,” je pojasnil Kris, ki je prijavo za dirko leta 2014 podal takoj prvega novembra, ko so začeli zbirati prijave.

Dirkalnik na prvi pogled izgleda bolj kot vesoljsko plovilo iz prvih delov franšize Zvezdnih stez, toda videz očitno vara, saj gre za izdelek iz sodobnih ter eksotičnih materialov. “Smo majhna ekipa, zato smo morali razmišljati in delati kreativno. Obliko je določila računalniška simulacija na podlagi tehničnih parametrov. Ali je grd ali ne tu sploh ni pomembno. Vsak element dirkalnika je izdelan tako, da je čim bolj aerodinamično učinkovit,” je pojasnil Antal.

“Izdelali smo vsaj 150 računalniških modelov, preden smo prišli do trenutne oblike. Ta ima najmanjši koeficient upora, medtem ko nudi največ podtlaka,” je dodal Antal, ki pa, tako kot vsak velik oblikovalec dirkalnikov, svojih skrivnosti ni želel razkriti. Trdi pa, da je po moči in hitrosti njegov prototip še najbližje dirkalnikom formule ena iz leta 1980, pri čemer pa dodaja, da je zaradi ogljikovih vlaken precej lažji in s tem še hitrejši.

“Vsakič, ko dirkam, si želim zmagati. Prototip dirkalnika moramo sicer še preizkusiti, toda če nam bo vse skupaj uspelo sestaviti tak, kot želimo, bomo na dirko pripeljali zelo soliden dirkalnik. Povsem sposoben se bo kosati z najboljšimi med najboljšimi, ter s tovarniškimi projekti, kar je naš najvišji cilj,” je napovedal Kris.

0 0 glasovi
Oceni komentar
52 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish