Na Gorjancih slavil Janik, Stankovič najbolje uvrščeni Slovenec

Avtor prispevka: , objavljeno 22. junija 2014 .

Gorsko-hitrostna dirka na Gorjance je potekala v lepem sončnem vremenu. Ob progi se je zbralo lepo število gledalcev. Prireditev je minila brez hujših nesreč le v prvem teku je prišlo do treh daljših prekinitev, po tem ko so morali športni funkcionarji ob progi očisiti olje s cestišča in popraviti šikano. Slavil je Čeh Vaclav Janik (Lola B02/50), ki je ponovil uspeh iz leta 2012 in tako še drugič slavil na GHD Gorjanci.  Janik je imel tudi najhitrejši čas v vseh treh tekih in je tako suvereno zmagal pred rojakom Jirijem Svobodo (Norma M20F), na tretjem mestu je končal Madžar Laszlo Szasz (Reynard Zytek), ki sicer nastopa pod hrvaško zastavo. Pred začetkom današnje dirke je Janik sicer prepuščal vlogo favorita Svobodi, saj je imel na včerajšnjih treningih težave z elektroniko, ki pa jih njegovi ekipi očitno uspelo odpraviti.

Najboljši Slovenec Vladimir Stankovič (Radical SR8 LM)  je dirko končal na 5. mestu in slavil v slovenskem pokalnem prvenstvu. Pred zadnjo vožnjo je zamenjal gume, s tršo različico se je skušal približati vodilnim. Vseeno je bil zaostanek pred zadnjo vožnjo prevelik za 4. mesto tako, da je na koncu obdržal pozicijo, ki jo je imel že po prvem teku. V slovenskem prvenstvu ni imel konkurence, saj je kot edini domačin vozil prototip. V slovenskem državnem prvenstvu je v generalni razvrstitvi slavil Peter Marc (Mitsubishi Lancer EVO IX) pred Davorjem Ivičem (Nissan 240SX S14) in Matejem Grudnikom (Renault Twingo RS). Zmagovalec uvodne dirke v Verzegnisu Matevž Boh je odstopil.

V razvrstitvi FIA evropsko gorsko prvenstvo starodobnih vozil je slavil Italijan Uberto Bonucci (Osella PA 9/90) pred Čehom Jirijem Kubickem (Škoda 130 RS) in Avstrijcem Haraldom Moesslerjem (Steyr Puch Bergspyder). GHD Gorjanci je postregla z močno in številčno zasedbo. Dirkači so prikazali mnogo drznih voženj prav tako pa je navdušila FIA opazovalce, ki so ocenjevali ali je GHD Gorjanci v prihodnje zmožna organizirati dirko najvišjega ranga, Evropsko prvenstvo v gorsko-hitrostnih dirkah.

Končni rezultati:

1.         Janik Vaclav (CZE) (Lola B02/50)                                     05:09.70

2.         Svoboda Jiri (CZE) (Norma M20F)                   + 0:03.76

3.         Szasz Laszlo (CRO) (Reynard Zytek)                         + 0:06.61

4.         Trnka Petr (CZE) (Gloria C8FT)                                    + 0:09.56

5.         Stankovič Vladimir (SLO) (Radical SR8 LM)                  + 0:15.50

6.         Nalon Marietto (ITA) (Leyton House F3000)            + 0:16.03

7.         Waldy Herman (AUT) (Formel 3 Dallara)                     + 0:27.63

8.         Zlatkov Nikolay (BUL) (Audi Quattro S1)                   + 0:30.31

9.         Bonnuci Uberto (ITA) (Osella PA 9/90)                      + 0:30.33

10.       Kavecz Istvan (CRO) (BMW E90)                                 + 0:38.96

(vir:http://www.ghd-gorjanci.si)

50 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje