Na GHD Lučine prihaja 83 voznikov iz 7 držav

Avtor prispevka: , objavljeno 9. avgusta 2016 .

Ta konec tedna, od 12. do 14. avgusta, se bo odvila tradicionalna Gorsko hitrostna dirka Lučine. Vozniki prihajajo iz sedmih evropskih držav. Posebej nas veseli, da se vračata lanskoletna lastnika dveh rekordov proge: Italijan Federico Liber v absolutni konkurenci in Švicar Ronnie Bratschi med turnimi vozili.

Letošnja dirka poleg državnega prvenstva v gorsko hitrostnem avtomobilizmu, pokalnega prvenstva AŠ 2005 (pokalnega prvenstva starodobnikov, Slovenija Triveneto pokala v gorsko hitrostnih dirkah, Yugo pokala) šteje tudi za FIA mednarodno gorsko prvenstvo centralno evropske cone ter FIA mednarodno gorsko prvenstvo centralno evropske cone starodobnikov.

Na letošnji dirki bo med 83 vozniki nastopilo tudi sedem starodobnikov; poleg domačih pa bodo nastopili še avstrijski, švicarski, češki, italijanski, poljski in hrvaški tekmovalci. Med favorite za zmago lahko brez dvoma uvrstimo Italijana Federica Liberja (Formula Gloria C8P), ki je bil lani 'okronan' za 'novega gospodarja Lučin', saj je odnesel prestižno znamko rekorda proge rojaku Dennyju Zardu, ki je na lučinski progi slavil 2012. Tudi letos bo zagotovo ciljal na svoj čas 2:03,98 in ga brez dvoma poskušal preseči. Med najverjetnejšimi zasledovalci velja omeniti Čeha Vaclava Janika (Norma M20FC), ki je na tekmi na Gorjancih junija osvojil drugo mesto in Liberja pustil na tretjem, lučinsko progo pa več kot odlično pozna. V boj za najvišja mesta se zna vmešati več voznikov, med njimi tudi Čeha Jiri Svoboda (Norma M20F) in Petr Trnka (Norma M20FC). V Lučine znova prihaja Vladimir Stankovič (Nemesis RME 04)), že zmagovalec Lučin, ki je bil lani najhitrejši Slovenec, in sicer na 10. mestu. Posebej zanimivo utegne biti ponovno snidenje s progo za Švicarja Ronnieja Bratschija, ki je lani postavil rekord proge med turnimi vozili: 2:13,55.

Državno prvenstvo gorsko hitrostnih preizkušenj že zdaj napoveduje vroč boj med starima znancema Lučin: Milan Bubnič (Lancia Delta HF) prihaja branit vodstvo v skupnem seštevku pred Petrom Marcem (Mitsubishi Lancer EVO IX). Matej Grudnik, ki je v skupnem seštevku tretji, prihoda v Lučine ni napovedal. V Diviziji 1 suvereno vodstvo ohranja Aleš Žakelj (Zastava Yugo 65), drugi je Janko Čebron (MG ZR 105), tretji pa Primož Tavčar (2) (Renault Clio 1.4). Vsi trije tudi tokrat na listi prijavljenih, prvi in tretji kot domačina dirke ne bi izpustila v (skoraj) nobenem primeru.

V Diviziji 2 vodstvo brani Tilen Pogačar (VW Golf I) pred Matevžem Čudnom (Renault Clio) in Primožem Kostanjškom (Škoda Felicia 1.4). Matevža Čudna glede na listo prijav v Lučine ne bo. Med zanimivimi tekmovalci velja omeniti odličnega rally voznika, Roka Turka, ki tekmuje za lučinski OPV Šport in bo po 4-kilometrski progi drvel s Peugeotom 208/R2.

Ne izostaja zasedba, ki je dirkam v Lučinah vedno dodala nekaj ženstvenega pridiha in ženske tekmovalnosti: nastopati bomo videli dve dekleti – staro znanko Lučin Italijanko Gabriello Pedroni (Mitsubishi EVO VIII) ter Rebeko Kobal (Fiat Seicento).

Program dirke

Prve tekmovalce pričakujemo v Todražu že v petek, 12. avgusta. V soboto, 13. avgusta, bo ob 11.30 začetek prve od treh trening voženj, ki se bodo zaključile do poznega popoldneva. V nedeljo, 14. avgusta, bo ob 10. uri prvi tek, ob 12.45 slovesna otvoritev dirke, ob 13. uri druga, ob 15. uri pa še tretja vožnja. Razglasitev zmagovalcev in podelitev priznanj bo predvidoma ob 18.00.

Organizator AMD Zvezda tudi tokrat obljublja napeto dirko, saj je 4-kilometrska proga ena najbolj razgibanih in zanimivih, letos pa so posamezne odseke na njej na novo preplastili z asfaltno prevleko. Po progi bo za gledalce med vožnjami tako kot pretekla leta vozil poseben avtobus.

V izvedbo letošnje dirke z dobrodelno akcijo za otroke Posebnost letošnje dirke je tudi dobrodelna akcija »Podarimo dirkaški nasmeh otrokom«, za katero so se odločili člani organizacijskega odbora dirke. Sredstva se bodo zbirala s taxi vožnjami predvoznikov, del sredstev za šolski sklad OŠ Poljane bo namenjenih tudi iz naslova vstopnin ter donacij ljudi dobre volje.

Gorsko hitrostna preizkušnja Lučine 2016 v Poljanski dolini znova obeta vrhunski avtomobilistični spektakel: proga je pripravljena, organizator tudi, vnema pri voznikih pa z dnevi, ki jih odštevamo do dirke, zagotovo narašča!

Se vidimo na GHD Lučine 2016. Dobrodošli!

72 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish