Na današnji dan

Avtor prispevka: , objavljeno 31. avgusta 2013 .

31. avgusta leta 1947 se je v Boloniji rodil Luca di Montezemolo. To je bil tudi dan, ko je luč sveta ugledal prvi Ferrarijev avtomobil pod njihovo znamko. Seveda ni potrebno posebej omenjati kdo je Montezemolo, saj bi se na tem mestu radi le veselili njegovega rojstnega dne.

Kljub vsemu pa velja omeniti nekaj njegovih največjih dosežkov, ki bodo ostali zapisani v zgodovini Ferrarija. Kot prvo velja omeniti devetnajst naslovov v formuli ena (pet izmed njih so dosegli, ko je še zasedal mesto športnega direktorja in štirinajst, ko je že postal predsednik Ferrarija). Naslove lahko razdelimo na 8 med dirkači in 11 konstruktorskih. Poleg tega so pod njegovo taktirko dosegli 118 zmag od 370 startov za veliko nagrado, ter kar 321-krat stali na odru za zmagovalce. Nekoliko manjkrat so dirko pričeli iz najboljšega startnega položaja in sicer 97-krat in pri tem dosegli 109 najhitrejših krogov na dirkah, ter osvojili 3.687 točk za vetovno prvestvo.

Seveda Ferrari ni samo formula ena, saj proizvajajo tudi cestne avtomobile katerih prodaja se je od leta 1993 do letošnjega leta dvignila iz 2366 na 7450. Seveda je s tem tudi povezan denar, kjer so se prihodki dvignili iz 230 na 2.433 milijone evrov, čisti dobiček pa iz izgube 3,8 milijona na 350 milijonov evrov čistega dobička. Seveda so se širili tudi na različne trge, kjer so iz 29 trgov prišli na 62 in pri tem seveda dvignili število zaposlenih iz 1.600 na 3.000. Torej prihodki so se dvignili za desetkrat, prodaja za trikrat in število trgov kjer so prisotni ter število zaposlenih za dvakrat.

Poleg vseh zgornjih številk velja omeniti, da je Ferrari kot blagovna znamka danes mnogo bolj zapisan v svetu kot pred Montezemolom. Morda velja še posebej omeniti tematski park v Abu Dhabiju, več kot petdeset trgovin po vsem svetu in seveda spletne komercialne vsebine, katere dnevno v povprečju obišče več kot 20.000 obiskovalcev in več kot 165 držav sveta. Vsekakor ne gre izpustiti dejstva, da vsako minuto prodajo 95 izdelkov njihove blagovne znamke, njihova Facebook stran pa je »všečkana« več kot 12-milijonkrat.

Veliko številk in s tem veliko razlogov, da tudi mi čestitamo predsedniku Ferrarija Luci di Montezemolo – Vse najboljše in še na mnoga uspešna leta!

Novico je prispeval Tifosi-Club.si

Foto: Ferrari

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj