Mulec svoj prvi reli Dakar zaključil na štiriindvajsetem mestu, Marčič petdeseti

Avtor prispevka: , objavljeno 15. januarja 2023 .

Toni Mulec je zadnjo, štirinajsto etapo na svojem prvem nastopu na reliju Dakar zaključil na triindvajsetem mestu. Za 136-kilometrsko hitrostno preizkušnjo je Mulec potreboval uro in 28 minut. To je pomenilo, da je v skupnem seštevku zasedel odlično štiriindvajseto mesto. Korošec je najbolj navdušil na deveti etapi, ki jo je zaključil na osmem mestu.

Naš drugi predstavnik Simon Marčič je danes končal na sedemdesetem mestu, kar je bilo v skupni razvrstitvi dovolj za petdeseto mesto. Ob tem je potrebno dodati, da Marčič za katerega je bil to že deveti dakarski reli tekmuje v kategoriji Original by Motul, kjer dirkači ob sebi nimajo mehanikov.

Med motoristi je sicer zmago slavil Kevin Benavides (KTM), med avtomobilisti pa Naser Al Atijah.

Katarec Al Atijah je tako zabeležil že peto zmago na tem reliju in se povzpel na drugo mesto med najuspešnejšimi avtomobilisti. Boljši od njega je z osmimi zmagami le Francoz Stephane Peterhansel, ki pa je še s šestimi zmagami med motoristi na dakarskem reliju slavil rekordnih 14 zmag.

Al Atijah je reli Dakar 2023 končal z euo in 20 minutami prednosti pred legendo WRC Sebastienom Loebom. Francozu se je zmaga po obilici smole realno izmuznila iz dosega že precej pred koncem relija, zato se je osredotočil na posamezne etapne zmage, kjer je postavil rekordnih šest zmag, katere je dosegel med osmo in trinajsto etapo.

Med motoristi je Argentinec Kevin Benavides slavil šele drugič v karieri, prvič je na puščavski vztrajnostni preizkušnji slavil leta 2021, v zadnjo etapo pa se je podal z 12 sekundami zaostanka za Tobyem Priceom in nato Avstralca na 136-kilometrski 14. hitrostni preizkušnji premagal za 55 sekund ter si tako zagotovil zmago s prednostjo 43 sekund.

Slovenec Toni Mulec, ki je nastopal s 450-kubično Husqvarno, je zadnjo etapo končal na 23. mestu, skupno pa je na svoji prvi udeležbi na reliju Dakar zasedel 24. mesto s 5 urami, 20 minutami in 29 sekundami zaostranka za Benavidesom. Simon Marčič je nedeljsko etapo končal na 70. mestu, skupno pa je bil s 14 urami, 18 minutami ter 58 sekundami zaostanka petdeseti.

“Vesel, vesel, vesel, da sem na cilju!” je po koncu relija na Instagramu zapisal Mulec, ki je nastopal s podporo nizozemske ekipe HT Rally Raid. “Ni besed, ki bi opisale ta občutek. To je zame nekaj povsem novega. Po toliko vloženega truda imam občutek, da je na koncu vse poplačano.” Mulec je bil v razvrstitvi svojega razreda Rally 2 na koncu deveti.

Simon Marčič, ki je nastopal v kategoriji Original (brez ekipe), je odpeljal svoj deveti reli Dakar v karieri in v cilj prispel šestič. Tokrat je reli v svojem razredu končal na šestem mestu, skupno pa je bil petdeseti. Čeprav ni uspel izboljšati lanskega dosežka, ko je reli v skupni razvrstitvi končal na 36. mestu, je letos na eni izmed etap zabeležil zmago v svojem razredu.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj

3 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
Simon Crnivec
1 leto pred

417 km potreboval uro in pol, uf to pa gre po luftu

Simon Crnivec
1 leto pred

Sandi Nascivera

Svet Hitrosti
1 leto pred

Simon Crnivec je prišlo do napake, katero smo odpravili kakor hitro smo opazili. Se opravičujemo.