MotoGP za 2023 uvaja nov sistem nadzora tlaka v gumah

Avtor prispevka: , objavljeno 13. maja 2022 .

Potem ko je v javnost pricurljal podatek, da je zmagovalec MotoGP dirke v Španiji, Francesco Bagnaia vozil s prenizkim tlakom v sprednji gumi, je tehnični direktor MotoGP, Danny Aldridge napovedal, da se za prihodnjo sezono na področju merjenja tlaka in nadzora skladnosti s pravili, v sezoni 2023 obetajo spremembe.

Aldridge je pojasnil, da MotoGP v sodelovanju z združenjem proizvajalcev “ocenjuje nov protokol merjenja tlaka v gumah.” Nov sistem oziroma postopek bo vključeval enotne senzorje ter sprejemnike, saj je po mnenju tehničnega direktorja MotoGP to edini način, da lahko zabeležijo zanesljive podatke, na podlagi katerih bodo nato po potrebi ukrepali sodniki.

“Z moštvi smo razpravljali tudi o načinu uveljavljanja pravil, pri čemer smo se soglasno odločili, da nov sistem ne bo v uporabi pred sezono 2023,” je pojasnil in dodal, da je bil trenutni protokol dogovorjen med moštvi, Michelinom, združenjem proizvajalcev ter Dorno, zaradi prostovoljnega deljenja podatkov pa sodniki na podlagi zbranih podatkov ne morejo ukrepati in kaznovati prekrškarjev.

“Pri ocenjevanju novega protokola smo se vsi strinjali, da vsi proizvajalci prosto delijo zbrane podatke po vsaki dirki z vsemi drugimi proizvajalci. Ker se podatki delijo prostovoljno, senzorje kalibrira vsak proizvajalec sam, zato ne moremo zagotoviti točnosti podatkov. Trenutna pravila bodo upoštevana tako, kot do zdaj, dokler ne bo obvezen nov sistem,” je še dodal Aldridge.

Trenutna pravila velevajo, da tlak v sprednji gumi ne sme biti nižji od 1.9 bara, v zadnji pa 1.7 bara. Ker na tlak v gumah vpliva tudi temperatura le teh, naj bi po dogovoru med moštvi dirkač vsaj 12 od 25 krogov dirke vozil nad minimalnim tlakom. “Pol dirke mora biti nad minimalnim predpisanim tlakom,” je potrdil Piero Taramasso iz Michelina. “To pravilo je enako, kot v Moto2, pa tudi v MotoE. Za zdaj kazni za prekrške ni, obstaja le opozorilo, neke vrste rumeni oziroma rdeči karton. Toda z začetkom sezone 2023 bodo dirkači in moštva, ki predpisov ne bodo spoštovali, kaznovani.”

Naroči se
Pošlji obvestilo
0 Comments
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish