MotoGP z dodatnimi senzorji nad vožnjo izven steze

Avtor prispevka: , objavljeno 26. marca 2021 .

Prvenstvo MotoGP je za sezono 2021 zaostrilo nadzor nad vožnjo izven začrtane proge, v ta namen pa bodo na dirkališča namestili dodatne senzorje.

Še lani so lahko dirkači z enim kolesom zapeljali čez rob steze na zeleno obarvano območje, letos pa bo nadzor strožji, saj bodo na tem delu nameščeni tlačni senzorji, ki bodo komisarjem omogočili lažje ugotavljanje kršitev, za kar ne bo več potrebno pregledovati posnetkov kamer. Samo pravilo se v osnovi ne bo spremenilo, bo pa dirkač po novem kaznovan tudi če s steze zapelje le z enim kolesom.

“Pravila ostajajo enaka, toda od lani smo delali na izboljšanem sistemu za nadzor mej steze,” je pojasnil direktor dirk MotoGP, Mike Webb. “Zdaj so na zunanji strani robnikov nameščeni senzorji, ki točno zaznajo, kdaj dirkač zapelje z označenega dela steze. Prej smo morali pred kaznovanjem pregledati posnetke, zdaj pa bodo dirkači brez časa kroga ostali takoj, ko zapelje čez rob. Za dirkače se bo spremenilo le to, da bo kazen sledila za vsakršno vožnjo izven steze, medtem ko je še lani veljalo, da so morali izven steze peljati z obema kolesoma.”

Pravila velevajo, da dirkač med dirko po treh prekrških dobi opozorilo, po petem prekršku vožnje čez rob pa mora odpeljati kazenski krog.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj