MotoGP VN Katarja, FP1: Morbidelli najhitrejši

Avtor prispevka: , objavljeno 26. marca 2021 .

Dirkač moštva Petronas SRT, Franco Morbidelli je bil najhitrejši na prvem prostem treningu razreda MotoGP v Katarju.

Italijan je bil s časom kroga 1:54.921 za 0.125 sekunde hitrejši od Aleixa Espargaroja na Apriliji ter Avstralca Jacka Millerja na Ducatiju.

Četrti je bil Fabio Quartararo na tovarniški Yamahi, medtem ko je peti čas postavil aktualni svetovni prvak Joan Mir.

Trening se je začel s padcem Johanna Zarca po le nekaj več kot treh minutah od začetka. Francoz, dirkač moštva Pramac Ducati, je zdrsnil v četrtem ovinku, kjer je kasneje, 23 minut pred koncem 45 minutnega treninga, padel tudi Jack Miller.

Na vrhu razpredelnice časov se je izmenjalo kar nekaj dirkačev, razlike pa so majhne, kar lahko pripišemo dejstvu, da so vsa moštva na stezi v Losailu opravila letošnja zimska testiranja. Najhitrejši čas je v enem trenutku tako postavil Pol Espargaro, katerega je nato ugnal brat Aleix z motociklom Aprilie, najhitrejša pa sta bila tudi Fabio Quartararo in Maverick Vinales, ter Francesco Bagnaia na tovarniškem Ducatiju.

Morbidelli se je s časom kroga 1:55.266 zavihtel na vrh po 15 minutah dogajanja, na drugi tretjini treninga pa je odpeljal še skoraj dve desetinki hitreje. Espargaro z Aprilio je nato za kratek čas prevzel prvo meto z 1:55.092, na kar je Morbidelli odgovoril s časom 1:54.921. Italijan je bil tudi edini dirkač prvega treninga, ki je krog odpeljal hitreje kot v eni muinuti 55 sekund.

Espargaro je trening končal na drugem mestu z 0.125 sekunde zaostanka, Miller pa je po padcu svoj čas izboljšal in postavil skupno tretji čas. Quartararo je ob koncu treninga postavil svoj najboljši čas kroga, ki je bil četrti najboljši, Joan Mir pa se je prav tako šele na koncu povzpel na peto mesto.

Vinales svojega kroga ni izboljšal, zato je zdrsnil na šesto mesto, sedmi čas pa je dosegel Alex rins na drugem Suzukiju. Francesco Bagnaia je bil osmi pre Valentinom Rossijem. Slednji je za moštvenim kolegom Morbidellijem zaostal za 0.498 sekunde in je bil na koncu deveti, deseti čas pa je postavil Miguel Oliveira na KTM-u.

Alex Marquez, ki se je iz tovarniške ekipe Honde preselil k ekipi LCR, je z enajstim časom ugnal moštvenega klega Takaakija Nakagamija, Zarco pa je po padcu nadaljeval s treningom in zabeležil trinajsti čas.

Štirinajsti je bil Hondin testni in rezervni dirkač Stefan Bradl, ki bo vsaj na prvih dveh dirkah sezone nadomeščal Marca Marqueza, ki še vedno ni okreval po zlomu roke lani v Jerezu. Desetinko za njim je trening končal moštveni kolega Pol Espargaro, ki je bil še eden izmed dirkačev, ki so se med treningom znašli na tleh.

MotoGP VN Katarja 2021 FP1 rezultati