MotoGP: Vinalesu prvi testni dan v Jerezu

Vinalesu prvi testni dan MotoGP v Jerezu
Avtor prispevka: , objavljeno 25. novembra 2019 .

Maverick Vinales je dobil prvi testni dan v Jerezu, katerega so zaznamovali padci in nekaj dežja. Na tleh se je znašel tudi Marc Marquez.

Dirkači so z začetkom testnega dne odlašali tričetrt ure, ko se je na stezo podal Aleix Espargaro, ki je z letošnjim motociklom postavil najhitrejši čas. Na razpolago je imel tudi motocikel za prihodnjo sezono, s katerim je vozil v Valencii. Z vrha razpredelnice časov ga je potisnil Marc Marquez, prav tako z letošnjo Hondo, a aktualni svetovni prvak tam ni ostal dolgo, saj sta Fabio Quartarao in Maverick Vinales prevzela vodilni mesti.

Vinales je s svojo letošnjo Yamaho M1 šest ur pred koncem postavil čas 1:37.927, uro kasneje pa je s prototipom za sezono 2020 peljal okrog sedem desetink sekunde hitreje. Njegov čas je ostal nepremagan večji del dneva, tudi po zaslugi številnih prekinitev in rahlega dežja. Testni dan je bil začasno prekinjen slabe štiri ure pred koncem, ko je Ducatijev testni dirkač Michele Pirro svoj motocikel ustavil na stezi.

Nekaj trenutkov pred tem je Marc Marquez grdo padel z enim izmed dveh prototipov za prihodnjo sezono. Španca so zaradi bolečin v rami odpeljali v zdravniški center, kjer pa so ugotovili, da se dirkač Honde ni poškodoval. Na stezo se je vrnil popoldan.

Na tleh se je znašel tudi novinec iz moštva Tech3, Iker Lecuona, ki je 45 minut po prvi rdeči zastavi poskrbel še za eno prekinitev. Ob padcu v četrtem zavoju je prebil zračno zaščitno ograjo, k sreči pa jo je odnesel le z nekaj udraninami. Kljub temu se je odločil predčasno končati s testnim dnevom, katerega je končal z 20. časom.

Dve uri pred koncem so stezo rahlo namočile kaplje dežja, a proga se je vendarle posušila in dirkačem omogočila še nekaj krogov v zadnji uri in pol. Vinales je še izboljšal svoj krog, Quartararo, ki je cel dan vozil z pogonskim agregatom za prihodnjo sezono, pa je ostal na drugem mestu.

Tudi v Jerezu Suzuki kaže dobro formo, saj sta bila Joan Mir in Alex Rins z novim okvirjem motorja in novim agregatom tretji in četrti. Franco Morbidelli se je uvrstil med najboljšo peterico, medtem ko je Marquez dan zaključil na šestem mestu, tik pred Calom Crutchlowom.

Espargaro, ki je bil krivec za tretjo rdečo zastavno tekom dneva, je bil na KTM-u kljub padcu na koncu osmi, najhitrejšo deseterico pa sta zaključila Ducatijeva tovarniška dirkača Andrea Dovizioso ter Danilo Petrucci.

Jack Miller na Pramacovem Ducatiju je bil enajsti, potem ko je preizkušal pogonski agregat prihodnje sezone. Alex Marquez je bil s Hondo, tokrat v barvah HRC, najboljši novinec na sedemnajstem mestu.

Valentino Rossi je bil najpočasnejši izmed dirkačev na Yamahah. Njegov čas je bil 1.6 sekunde slabši od časa moštvenega kolega Vinalesa, zadostoval pa je za 14. mesto.

Eric Granado, ki je z ekipo Avintie opravil nagradno testiranje, je bil zadnji s 5.9 sekunde zaostanka. Tretje uvrščeni dirkač prvenstva MotoE je nadomeščal Čeha Karla Abrahama, vozil pa je Ducatija GP18.

 

 

  # Dirkač Razlika
1
12
M. VIÑALES
1:37.131
2
20
F. QUARTARARO
+0.754
3
36
J. MIR
+0.881
4
42
A. RINS
+0.958
5
21
F. MORBIDELLI
+0.986
6
93
M. MARQUEZ
+1.096
7
35
C. CRUTCHLOW
+1.122
8
44
P. ESPARGARO
+1.217
9
9
D. PETRUCCI
+1.227
10
4
A. DOVIZIOSO
+1.343