MotoGP spreminja pravilo glede prihoda čez ciljno črto

Avtor prispevka: , objavljeno 5. decembra 2018 .

MotoGP in ostale sorodne motociklistične kategorije so predstavile novo pravilo glede končne uvrstitve dirkačev, ki bodo ciljno črto prečkali ločeno od svojega motocikla.

Spremeba pravila je bila sprejeta na petkovem sestanku komisije dirk, kjer so bili prisotni tudi glavni predstavniki Dorne in proizvajalcev motociklov.

Končni sklep se sedaj glasi:

“V prejšnjih letih je moral dirkač za končno uvrstitev na dirki prečkati ciljno črto skupaj z motociklom. Prihajalo pa je do primerov, ko sta dirkač in motocikel zaradi padca ločeno prečkala ciljno črto.”

“V prihodnosti bo tako končni čas dirkača zabeležen, ko bo zadnji izmed njiju (dirkač ali motocikel) prečkal ciljno črto.”

S tem pravilom bi bil razplet dirke Moto 3 leta 2017 v Assenu nekoliko drugačen potem, ko je Bo Bendsneyder zaradi tega ostal brez desetega mesta na tej dirki. Nizozemec je od izstopu iz zadnjega zavoja zadel z enim izmed dirkačev in padel. Ob tem je ločeno za svojim motociklom prečkal ciljno ćrto, vendar na koncu ni bil uvrščen.

Na sestanku so se dogovorjali tudi glede tega, kateri dirkač se lahko ponovno vrne na štartno vrsto potem, ko se dirka zaradi nesreče prekine. Trenutna pravila namreč velevajo, da dirkači, ki ob rdeči zastavi aktivno ne tekmuje na stezi ni uvrščen.

Zadnja dirka minule sezone je bila zaradi dežja prekinjena in le 16 dirkačev je lahko nato ponovno začelo dirko. Med njimi tudi Bradley Smith, ki je padel, vendar v petih minutah prišel do garaže.

“Med ‘aktivno sodelujoče’ dirkače v dirki določamo tiste, ki vozijo po stezi ali poizkušajo po padcu ponovno zagnati svoj motocikel in se vrniti v dirko oziroma zapeljati do garaž. To bodo določili komisarji.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish