MotoGP: Quartararo v Silverstonu do 5. letošnje zmage

Avtor prispevka: , objavljeno 29. avgusta 2021 .

Fabio Quartararo je s peto letošnjo zmago na dirki MotoGP v Silverstonu še povečal naskok v točkovanju svetovnega prvenstva.

https://twitter.com/MotoGP/status/1431961174388707331

Quartararo je odpeljal rutinirano dirko, kjer je ves čas v vodstvu narekoval tempo ter štiri kroge pred koncem vodil s skoraj štirimi sekundami prednosti, še največ dogajanja pa smo videli v prvem krogu dirke, ko sta dvakrat zadela Jorge Martin in Marc Marquez, naposled pa oba padla in odstopila.

https://twitter.com/MotoGP/status/1432010459599843336

Na stopničkah sta dirko končala še Alex Rins ter Aleix Espargaro, ki je Apriliji po napetem dvoboju z Jackom Millerjem v zadnjem krogu dirke privozil prve stopničke v razredu MotoGP, prve za italijanskega proizvajalca po več kot 20 letih.

Jakc Miller je v zadnjem krogu dirke napadel Aleixa Espargaroja in skoraj preprečil zgodovinski dosežek.

Quartararo je na dirki povedel v petem krogu izmed dvajsetih, nato pa je narekoval hiter tempo, kateremu tekmeci niso uspeli slediti. Francoz je vodstvo v prvenstvu povečal na 65 točk pred aktualnim svetovnim prvakom Joanom Mirom, ki se je v skupni razvrstitvi na drugo mesto prebil z devetim mestom.

Pol Espagraro, ki je dirko začel z najboljšega štartnega položaja, je vodil tudi po startu, za njim pa sta vozila Quartararo in Aleix Espagraro, katera je za kratek čas prehitel Francesco Bagnaia. Za njimi pa se je odvila prava drama, ko sta Jorge artin in Marc Marquez v ovinku Stowe rahlo zadela. Sledilo je prehitevanje Marqueza, ki pa se je končalo s še enim dotikom ter padcem obeh dirkačev.

Aleix Espargaro je ob koncu prvega kroga znova prevzel drugo mesto, tako da sta v drugem krogu na dirki vodila skupaj z bratom Polom.

Vodilna skupina dveh Espargarojev, Bagnaie in Quartararoja se je hitro odlepila od zasledovalcev, Quartararo pa je v tretjem krogu prevzel drugo mesto in se podal v lov na vodilnega Pola Espargaroja. Francoz je v petem krogu uspešno napadel dirkača Honde in prevzel vodstvo, ter si hitro nabral udobno prednost. Iz ozadja se je sredi dirke prebil Alex Rins, ki je drugo mesto obdržal do konca dirke, ter se na koncu veselil prvih letošnjih stopničk.

Tretje mesto je bilo oddano šele v zadnjih metrih dirke, saj je Jack Miller Aleixa Espargaroja v zadnjem krogu napadel in prehitel, Španec na Apriliji pa je vrnil udarec in prehitel Avstralca, ter v cilj pripeljal kot tretji z 0.149 sekunde prednosti pred dirkačm Ducatija. Za Aprilijo so to prve stopničke v razredu MotoGP in Espargarojeve prve po VN Aragonije 2014.

Pol Espargaro je dirko končal kot peti, kar je njegov najboljši dosežek na Hondi, Brad Binder pa se je na koncu prebil do šestega mesta. Iker Lecuona je bil sedmi, Alex Marquez osmi, Mir deveti, Danilo Petrucci pa deseti.

Johann Zarco je uspel na koncu pripeljati le do 11. mesta. Bagnaia je bil na koncu štirinajsti, med njega in Zarca pa sta se uvrstila Enea Bastianini ter Takaaki Nakagami.

Luca Marini je osvojil zadnjo točko, zadnja mesta pa so si razdelili Miguel Oliveira, Cal Crutchlow, Valentino Rossi in Jake Dixon.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish