MotoGP: Oliveira do zmage na deževni VN Tajske

Avtor prispevka: , objavljeno 2. oktobra 2022 .

Portugalec Miguel Oliveira je zmagovalec dirke za VN Tajske, ki je potekala na mokri stezi. Dirkač ekipe KTM je bil neulovljiv za Jacka Millerja, ki je bil na koncu drugi, tretji pa je bil Pecco Bagnaia pred hitrim Johannom Zarcom ter Marcom Marquezom.

Fabio Quartararo je na startu dirke zdrsnil povsem v ozadje in dirko končal na sedemnajstem mestu, Aleix Espargaro pa je po odsluženi kazni podaljšanega kroga osvojil enajsto mesto.

Na dirki, katere začetek je bil zaradi vode na stezi prestavljen, je povedel Bezzecchi, ki pa je v prvem ovinku po mnenju komisarjev pridobil prednost s sekanjem steze, zato je moral vrniti eno mesto. Medtem je slabo štartal Fabio Quartararo, ki je zdrsnil vse do 17. mesta.

V 3. krogu je še vedno vodil Bezzecchi pred Jackom Millerjem in Peccom Bagnaio, Miguelom Oliveiro, ter Jorgejem Martinom.

Bezzecchi je v začetku 4. kroga prepustil mesto in vodstvo Millerju, ob koncu kroga pa je padel in odstopil Luca Marini, za katerega je bil to prvi odstop v karieri dirkača MotoGP.

20 krogov pred koncem je Bagnaio za tretje mesto prehitel Oliveira, nekaj ovinkov kasneje pa še Bezzecchija, katerega je nato na četrto mesto premaknil še Bagnaia. Mimo Italijana na Ducatiju ekipe VR46 se je krog kasneje odpeljal še Španec Marc Marquez. Medtem je Quartararo nazadoval na osemnajsto mesto, kjer ga je začel ogrožati še Yamahin nadomestni dirkač Cal Crutchlow.

18 krogov pred koncem je za vodstvo napadel Oliveira, a je Miller odgovoril in se vrnil nazaj na prvo mesto. Aleix Espargaro je vozil na desetem mestu, ko ga je doletela kazen za neodgovorno vožnjo zaradi dotika z Bradom Binderjem v prvem krogu dirke. Kandidat za naslov prvaka je moral odpeljati kazen podaljšanega kroga.

Dirkač Aprilie je kazen odslužil v desetem krogu in se vrnil na štirinajsto mesto, za svojega moštvenega kolega Mavericka Vinalesa, Quartararo pa je izgubil mesto proti Crutchlowu in padel na devetnajsto mesto.

Miller je 11 krogov pred koncem storil napako in vodstvo prepustil Oliveiri, ki vodilnega mesta vse do konca dirke ni izpustil iz rok.

5 krogov pred koncem je z neuspešnim prehitevanjem Bagnaie poskušal Marquez, kar je zmanjšalo prednost pred Johannom Zarcom, ki je pred tem vozil najhitrejše čase krogov, ob koncu kroga pa je Francoz tudi uspešno prehitel dirkača Honde in se prebil na četrto mesto, vrstni red pa se do konca dirke ni spremenil.

Šesti je bil Enea Bastianini pred Maverickom Vinalesom, Alexom Marquezom, Jorgejem Martinom ter Bradom Binderjem na desetem mestu.

Bagnaia se je s tretjim mestom v razvrstitvi prvenstva Quartararoju približal na le dve točki zaostanka.

Še eden izmed bolj razočaranih dirkačev po današnji dirki je zagotovo tudi Marco Bezzecchi, ki je dirko začel s prvega mesta, do konca dirke pa zdrsnil na šestnajsto.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish