MotoGP: Kdo so glavni favoriti za naslov svetovnega prvaka 2020?

Avtor prispevka: , objavljeno 9. julija 2020 .

Sezona MotoGP 2020 bo v veliko pogledih drugačna od ostalih sezon MotoGP. Začela se bo z več, kot 3 mesečno zakasnitvijo za zdaj pa je znano, da bo trajala vsaj 13 dirk, medtem pa še ne vemo, če bo karavana dirkala tudi izven Evrope.

Toda kdo so glavni favoriti in kakšna so pričakovanja?

Marc Marquez velja za glavnega favorita tudi v skrajšani sezoni. Marc je v zadnjih sezonah skoraj da nepremagljiv. Osvojil je že osem naslovov svetovnega prvaka, od tega 6 v najelitnejšem razredu. V razredu MotoGP je od svojega začetka osvojil vse naslove svetovnega prvaka razen v sezoni 2015, ko je osvojil skupno tretje mesto naslov pa je osvojil Jorge Lorenzo. Mnogi so mnenja, da bo v tej sezoni težje prišel do naslova svetovnega prvaka, saj bo sezona krajša. Na testiranjih v februarju in marcu Honda ni pokazala najboljših predstav in če se to nebo spremenilo do začetka sezone bodo imeli veliko težav.

Maverick Vinales je bil na testiranjih pred predvidenim začetkom sezone med najhitrejšimi. Pokazal je, da je Yamaha zelo hitra in da so svoj motor v primerjavi s  prejšnjimi sezonami izboljšali. Več težav je z motociklom imel njegov moštveni tovariš Valentino Rossi. Vinales že od samega začetka pri Yamahi velja za talenta, ki še ni pokazal vsega in mnoga pričakovanja od njega niso bila izpolnjena. Velja za enega največjih dolžnikov v karavani MotoGP.

Andrea Dovizioso v zadnjih sezonah velja za glavnega favorita ob Marquezu za naslov s svojim vedno hitrim Ducatijem. Na testiranjih pred novo sezono je bil Ducati izredno pod nivojem, kakršnega smo od njih navajeni. Rezultati so bili slabi in tudi nerešena pogodba Doviziosa z Ducatijem lahko močno vpliva na samozavest, ki je pri dirkanju zelo pomembna. Andrea še vedno velja za močnega tekmeca za naslov svetovnega prvaka vendar bo to v letošnjih sezoni mnogo težje, še posebej, če se Italijan odloči za premor od dirkanja v naslednji sezoni, saj bi lahko izgubil motivacijo, ki je potrebna za razvoj motocikla skozi sezono. Za nameček pa se je tri tedne pred prvo dirko še poškodoval pri motokrosu in čeprav naj bi bila poškodba ključnice do takrat že zaceljena, je vprašanje, če bo Dovi uspel ohraniti vrhunsko formo med okrnjenimi treningi.

Fabio Quartararo velja za še enega najbolj nadarjenih mladih dirkačev v MotoGP. Že v svoji krstni sezoni je na pol-tovarniški Yamahi dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi dirkači v MotoGP. Fabio bo imel v letošnji sezoni že na razpolago polni tovarniški motor Yamahe, čeprav bo nastopal za ekipo Petronas Yamaha. Ima veliko samozavesti in motivacije prav to je lahko velika prednost pri dirkaču. Pogodbo za sezono 2021 ima že podpisano z tovarniško ekipo Yamahe.

Valentino Rossi v zadnjih sezonah kljub svoji starosti uspešno tekmuje z ostalimi mlajšimi tekmeci in se bori za najvišja mesta. Njegova želja po osvojenem desetem naslovu svetovnega prvaka pa se zdi vse bolj nerealna. Močna konkurenca v zadnjih sezonah, predvsem s strani Marqueza, mu ne daje veliko upanja. Ta sezona je njegova zadnja v tovarniški ekipi Yamahe, kasneje naj bi se s polno podporo Yamahe preselil k Petronas Yamahi, če se bo vendarle odločil z njimi podpisati pogodbo. O tem za zdaj ne vemo še nič novega.

Alex Rins in Joan Mir sta dirkača ekipe Suzuki, ki se je uspešno vrnila v MotoGP po nekaj letnem premoru. Oba sta že podpisala nove pogodbe in tako dobila občutek, da jima ekipa zaupa. To je še posebej lahko pomembno pri samozavesti, ki je pomembna za dirkanje. Suzuki je na testiranjih pokazal, da ima hiter in konkurenčen motor ali pa bo to dovolj, da se bo kateri izmed dirkačev vključil v boj za naslov pa bomo videli.

Jack Miller ima v tej sezoni možnost, da se še dodatno dokaže v razredu MotoGP. Izgubiti nima praktično ničesar, saj se v sezoni 2021 seli v tovarniško ekipo Ducatija in bo imel bolj realne možnosti v boju za naslov svetovnega prvaka.

Alex Marquez, Franco Moribidelli, Danilo Petrucci, Pol Espargaro, Johann Zarco in ostali se zdi, da nimajo realnih možnosti za naslov svetovnega prvaka. Lahko pa se dokažejo na posameznih dirkah in se vmešajo v boj za stopničke ali v boj za zmago.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish