MotoGP: kdo bo vozil kje v sezoni 2021

Avtor prispevka: , objavljeno 19. maja 2020 .

Sezona 2020 ni prelomna samo zaradi novega koronavirusa ampak tudi iz vidika novih pogodb, kajti večina trenutno veljavnih pogodb dirkačev se izteče ob koncu letošnje sezone. Prav v ta namen so nekatere ekipe že pohitele z podpisom novih pogodb.

Najbolj dejavni so bili pri Yamahi, kjer so za dve sezoni že podpisali pogodbo z Fabiom Quartararojem, ki je v tej sezoni član Petronas Yamahe in z trenutnim članom tovarniške ekipe Maverickom Vinalesom.

Petronas Yamaha še nima celotne ekipe za prihodnjo sezono, saj niso prišli še do dogovora z Valentinom Rossijem, ki se še odloča ali bo kariero nadaljeval ali zaključil po letošnji sezoni. Če se Rossi ne odloči za nadaljevanje kariere, kar bi bilo veliko presenečenje, saj so pogajanja že stekla se omenja, da bi sedež pri Petronas Yamahi dobil trenutno voznik Moto2 Xavi Vierge. Drugi stolček pri ekipi naj bi pripadel Francu Morbideliju.

Honda je pohitela z podpisom nove pogodbe z trenutno najbolj vročim dirkačem Marcom Marquezom in to vse dol konca sezone 2024. Trenutni sovoznik aktualnega svetovnega prvaka je njegov brat Alex Marquez, ki pa ima podpisano pogodbo samo za eno sezono. Njegov starejši brat Marc Marquez je pred sezono dejal, da si bo moral Alex podaljšanje pogodbe zaslužiti z dobrimi rezultati in da on nebo vplival na njegovo pogodbo. Če do podpisa nebi prišlo se že nekaj časa omenja, kot zamenjava Pol Espargaro, vendar se to zdi malo verjetno. Za njihovo satelitsko moštvo LCR naj bi še vedno nastopala Cal Crutchlow ter Takaaki Nakagami.

Največ neznank je pri ekipi Ducatija, kjer ne najdejo skupnega jezika z Andreom Doviziosom za podalšanje pogodbe. Zatika se pri financah, saj je Ducati rekel, da bo življenje po koronavirusu se zelo spremenilo in bo potrebno zmanjšati stroške in s tem tudi trenutne pogodbe z dirkači. Drugi sedež naj bi po zadnjih napovedih zasedel Jack Miller, ki je tik pred podpisom pogodbe in bo tako v moštvu zamenjal Danila Petruccija. Millerja naj bi v moštvu Pramaca zamenjal Jorge Martin. V moštvu Avintia je že znano, da bo tudi v prihodnji sezoni nastopal Tito Rabat, medtem ko je prihodnost Zarcoja nekoliko bolj negotova.

Ekipa Suzukija je v prejšnjem tednu prišla z novico, da je sklenila dogovor in podaljšala pogodbe trenutnima dirkačama Alexu Rinsu in Joanu Miru.

KTM še nima podpisanih pogodb vendar je šef ekipe Štefan Pirer dejal, da si želi podpisati nove pogodbe z vsemi štirimi dirkači, ki so v trenutni zasedbi ekipe in je s tem tudi malo utišal govorice o morebitnem prihodu Andrea Doviziose k ekipi KTM.

Zanimivo bo tudi dogajanje pri Apriliji, kjer se obema dirkačema ob koncu leta izteče pogodba. Predvsem je, zaradi dopinškega škandala pod velikim vprašajem prihodnost Andreje Iannoneja.

 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish