MotoGP gume: Michelin išče rešitve za pregrevanje gum in padce dirkačev

Avtor prispevka: , objavljeno 12. septembra 2023 .

Francoski proizvajalec in dobavitelj gum v razredu MotoGP, Michelin, je ekipam na testiranjih v Misanu ponudil nov model gum, ki naj bi bil bolj odporen na vse večje obremenitve zaradi aerodinamičnih dodatkov na motociklih.

Trenutne gume niso kos obremenitvam, zato prihaja do pregrevanja, ko dirkači vozijo za drug za drugim, ter do zdrsov sprednje gume, ki se končajo s padci dirkačev. Michelin je v Misanu tako preizkušal novo sprednjo gumo. Prvič po letu 2018 so pri francoskem gumarju spremenili tako samo konstrukcijo, kakor tudi zmes gume, ki ima tako nekoliko (en milimeter) večji obseg, sam profil gume pa je bolj okrogel in s tem večji od trenutne gume.

Toda dirkači bodo nove gume na dirkah uporabili šele v sezoni 2025, saj so za zdaj še v fazi razvoja, naj pa bi takrat nudile boljši občutek pri vožnji skozi ovinke, ter bolje prenašale zaviranje.

Michelin je kot hitro rešitev težav uvedel merila glede tlaka v gumah, ker pa so nekatera moštva priporočila ignorirala, je bil v letošnji sezoni uveden sistem merjenja tlaka v gumah, od dirke v Silverstonu pa je le ta sistem zdaj povsem avtomatiziran. Na zadnjih dveh dirkah sta bila zaradi prenizkega tlaka v gumah že opozorjena dva dirkača, Dani Pedrosa in Maverick Vinales, posledično pa so se pojavili vse glasnejši pozivi k izboljšanju gum in prav k temu stremijo pri Michelinu. “Motocilki močno obremenjujejo gume, zato moramo pripraviti trše zmesi gum,” je pojasnil Piero Taramasso, Michelinov športni direktor.

Trenutna trda zmes gum bo v bodoče uporabljena kot srednje trda, poleg nje pa bodo pri Michelinu razvili še novo trdo zmes. Dirkači, ki so gume preizkusili, so bili z njimi zadovoljni. “Občutek je pozitiven, zmes je nekje med srednje trdo in trdo,” je povedal Augusto Fernandez, njegove občutke pa je potrdil tudi Luca Marini: “Novo sprednjo gumo sem preizkusil zjutraj. Bila je nekje med srednje trdo in trdo in občutek ni bil slab. Na dobri poti so, moramo pa jo preizkusiti še v drugih pogojih, toda guma je dobra. Michelin dela v pravi smeri.”

Pred uvedbo novih zmesi v 2025 pa je Taramasso pripravljen na kritike dirkačev. “Gume so takšne, kakršne so, zato bodo morala moštva motorje razvijati tako, da bodo prilagojeni gumam. Mi jim pripeljemo gume, oni pa morajo najti rešitve, da dobro delujejo. Nekaterim uspeva bolje, kot drugim, in nekatera moštva so našla rešitve. Nekateri dirkači se nikdar ne pritožujejo, drugi pa se pritožujejo ves čas,” je še dodal Italijan.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj

Naroči se
Pošlji obvestilo
0 Comments
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje