MotoGP: Dovizioso v Avstriji do prve letošnje zmage

Avtor prispevka: , objavljeno 16. avgusta 2020 .

Andrea Dovizioso je zmagovalec dirke za VN Avstrije in je tako tretji letošnji zmagovalec v razredu MotoGP po štirih dirkah sezone. Drugi je bil Joan Mir, ki si je po fantastičnem prehitevanju v zadnjem krogu dirke privozil prve stopničke v razredu MotoGP, tretji pa Avstralec Jack Miller.

Dirko je zaznamovalo trčenje med Johannom Zarcom in Francom Morbidellijem v devetem krogu dirke. Po trku je Francozov ducati z visoko hitrostjo trčil v zaščitne gume in nato komaj zgrešil Mavericka Vinalesa, nekaj metrov za njim pa je Valentina Rossija najprej za nekaj centimetrov zgrešila Morbidellijeva yamaha, nato pa je Italijan k sreči zgrešil še Zarcojevega kotalečega ducatija. Morbidelli je bil po padcu sicer pri zavesti in čeprav so ga z mesta padca odnesli na nosilih je v reševalno vozilo stopil sam, brez pomoči.

https://youtu.be/K8CIfLVs-Fg

Ob ponovnemu začetku dirke je za vodstvo prevzel Jack Miller, za njim pa sta se za drugo mesto spopadla Espargaro in Dovizioso pri čemer je bil slednji uspešnejši. Maverick Vinales je z očitnimi težavami s spodrsavanjem sklopke zdrsnil povsem na začelje, od koder pa je drugi del dirke dirko začel Fabio Quartararo, ki je v prvem delu dirke naredil napako in pred prekinitvijo zapeljal v peščeno izletno cono. Miller je 16 krogov pred koncem vodil z dobro sekundo prednosti, Dovizioso pa je za sabo zadržal Espargaroja, katerega sta dohitela dirkača Suzukija. V šestem krogu je Alex Rins prehitel Espargaroja. V devetem krogu pa je Espargaro trčil z Miguelom Oliveiro, s katerim sta oba padla in odstopila.

V desetem krogu je Dovizioso prevzel vodstvo, nekaj ovinkov kasneje pa je Millerja za drugo mesto prehitel Rins, ki je krog kasneje za nekaj metrov po prehitevanju Doviziosa prevzel vodstvo, a nato padel.

Osem krogov pred koncem se je razplamtel troboj za zmago med Doviziosom, Millerjem in Joanom Mirom, medtem ko je Brad Binder, zmagovalec češkega Brna, na četrtem mestu vozil z več kot tremi sekundami zaostanka, za njim pa Rossi, Nakagami, Petrucci, Crutchlow, Quartararo ter Lecuona.

Dogajanje na dirki se je nekoliko umirilo do 16. kroga ko je Mir znova nakazal, da bi lahko prišel pred Millerja, a do resnejšega napada vse do zadnjega kroga dirke ni prišlo, prav v zadnjem krogu pa je Mir napadel in prehitel Avstralca ter ga potisni na tretje mesto. Dovizioso je tako zmagal prvič letos, Ducatiju pa je privozil 50. zmago v razredu MotoGP in hkrati peto zaporedno na tej stezi. Drugi je bil Mir, tretji pa Miller pred četrtouvrščenim Binderjem ter petim Rossijem.

MotoGP, VN Avstrije rezultati:

Dirkač Motor Razlika
1 Italy Andrea Dovizioso Ducati
2 Spain Joan Mir Suzuki 1.377
3 Australia Jack Miller Ducati 1.549
4 South Africa Brad Binder KTM 5.526
5 Italy Valentino Rossi Yamaha 5.837
6 Japan Takaaki Nakagami Honda 6.403
7 Italy Danilo Petrucci Ducati 12.498
8 France Fabio Quartararo Yamaha 12.534
9 Spain Iker Lecuona KTM 14.117
10 Spain Maverick Viñales Yamaha 15.276
11 Spain Aleix Espargaro Aprilia 17.772
12 Italy Michele Pirro Ducati 23.271
13 United Kingdom Bradley Smith Aprilia 24.868
14 Spain Alex Marquez Honda 24.943
15 United Kingdom Cal Crutchlow Honda 27.435
16 Spain Tito Rabat Ducati 28.502
17 Germany Stefan Bradl Honda 28.609
Spain Alex Rins Suzuki
Spain Pol Espargaro KTM
Portugal Miguel Oliveira KTM
Italy Franco Morbidelli Yamaha
France Johann Zarco Ducati