MotoGP: Dovoljen nižji tlak v gumah

Avtor prispevka: , objavljeno 20. februarja 2024 .

Michelin je pred začetkom sezone 2024 dirkačem dovolil uporabo nižjega tlaka v gumah, vendar bo potrebno v mejah dovoljenega voziti večji odstotek krogov, kot lani.

Michelin je v 2023 predpisal najnižji dovoljen tlak v gumah, dirkači pa so morali nad najnižjo mejo voziti določen odstotek krogov. Prvi prekršek je dirkaču prinesel zgolj opozorilo, vsak naslednji pa časovno kazen. Pred sezono 2024 je veljalo, da bodo dirkači ob nespoštovanju minimalnega tlaka v gumah diskvalificirani z dirke, vendar pa o tem za zdaj še ni uradnih informacij. Je pa Michelin dovolil 0,08bara nižji tlak v sprednjih gumah, potem ko so prisluhnili željam ekip in dirkačev, ki so imeli veliko težav z previsokim tlakom, kadar so vozili v zavetrju drugega dirkača.

“Preučili smo podatke iz lanske sezone in ponovno opravili simulacije dirk na posameznih stezah,” je pojasnil dirkaški menedžer Michelina, Piero Taramasso. “Na podlagi teh podatkov smo se odločili minimalni tlak v sprednjih gumah znižati z 1,88 na 1,80bara. Tehniki in dirkači bodo tako na voljo imeli nekaj več manevrskega prostora in bodo gume lahko držali med 1,8 ter 2,1 bara tlaka, kar je zadovoljiv razpon tlaka sprednjih gum. V zameno pa smo prosili za spoštovanje predpisanega tlaka v 60-odstotkih krogov nedeljske dirke namesto 50 odstotkov, kot je veljalo lani.”

Novi predpisi so začeli veljati z začetkom testiranji v Katarju in bodo veljali vse do konca sezone.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj