MotoGP dirkači udarili po hladnem Le Mansu: “Ali smo idioti?”

Avtor prispevka: , objavljeno 15. maja 2021 .

Nekateri dirkači razreda MotoGP so bili precej kritični do izbranega datuma izvedba dirke v francoskem Le Mansu, potem ko so v petek in soboto zaradi hladnih pogojev zabeležili skupno kar 77 padcev. Dirkači vodilne v prvenstvu pozivajo k spremembi.

“Ves čas govorimo o varnosti, potem pa pridemo na to dirkališče v tem času,” je dejal Aleix Espargaro, dirkač Aprilie. “Gume preprosto ne delujejo, videli smo že preko 70 padcev, eden izmed dirkačev Moto2 pa si je zlomil zapestje. V Le Mansu ne moremo dirkati pri 12 stopinjah, saj gume, ki nam jih pripeljeta Michelin in Dunlop preprosto ne delujejo. Ne vem, ali je nekomu smešno, ko padamo, toda nam zagotovo ni. Vsi padajo. Ali smo idioti? Nismo, sem pa zelo jezen zaradi tega. Nimam težav z dirkanjem na mokri stezi, to je moje delo, vendar ne pri 12 stopinjah.”

Z njim se je strinjal tudi veteran MotoGP, Valentino Rossi. “Michelin nam ponavadi zatrjuje, da mora biti podlaga ogreta vsaj na 20 stopinj, če želimo, da so gume varne,” je povedal. “Ko je bila steza suha, je bil asfalt ogret na 14 ali 15 stopinj, zato je cel konec tedna bilo preveč nevarno, še posebej v petek zjutraj, ko je steza imela le 7 ali 8 stopinj.”

Urnik dirkaškega konca tedna je bil zaradi nizkih temperatur že spremenjen, tako da se bo jutranje ogrevanje v nedeljo začelo 40 mint kasneje, kot je bilo sprva načrtovano.

Dirkači so predlagali, da bi dirko prestavili na kasnejši datum, nekje za dirko v Mugellu, ali še kasneje. “Kasneje ko bo na sporedu Le Mans, bolje bo,” je bil direkten Fabio Quartararo, ki je na kvalifikacijah za VN Frncije osvojil najboljši štartni položaj. “Morda bi bilo najbolje, da jo uvrstimo na koledar tik pred poletni premor, saj je bila dirka v zadnjih 20 letih tu deževna in hladna vsaj desetkrat.”

Za kasnejši datum izvedbe sta se zavzela tudi Mavrick Vinales in Jack Miller, oba pa sta poudarila, da ne želita, da bi dirka povsem odpadla s koledarja dirk MotoGP. “Strinjam se, da bi bilo bolje, če bi bila dirka na sporedu kasneje, toda Le Mans je zelo podoben Phillip Islandu, zato nisem prepričan, da bi bili pogoji kak drug dan boljši, saj je to eden izmed krajev, kjer se vreme hitro spremeni. Tu smo imeli nekaj izjemnih dirk. Naprimer leta 2019 je bila sončna, čudovita dirka, imeli pa smo tudi nekaj hladnih dirk. Če bi lahko tu dirkali v toplejšem vremenu, bi bila to čudovita steza.”

Dirkališče v Le Mansu že nekaj let velja za eno izmed najzahtevnejših na koledarju dirk,

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish