MotoGP Avstrija: Dovizioso v zadnjem ovinku mimo Marqueza do zmage

Andrea Dovizioso prehiteva Marc Marqueza na VN Avstrije 2019
Avtor prispevka: , objavljeno 11. avgusta 2019 .

Andrea Dovizioso je dobil senzacionalen dvoboj z Marcom Marquezom na dirki za VN Avstrije. Dirkač Ducatija je zmagovalno prehitevanje izpeljal prav vzadnjem ovinku zadnjega izmed 28. krogov dirke. Dirkališče Red Bull Ring tako ostaja edino, kjer Marquez še ni stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Marquez je dirko začel z najboljšega štartnega položaja in povedel v prvi ovinek. Dovizioso je ujel zavetrje dirkača Honde in pripravil napad v tretji ovinek. Marquez se je branil s poznim zaviranjem, a je zaviral prepozno in oba z Dovijem sta morala zapeljati z idealne linije. S tem je prosto pot dobil Fabio Quartararo, za njim pa še Jack Miller ter Alex Rins.

Quartararo je tako drugi krog začel kot vodilni, medtem pa je Dovizioso prehitel Marqueza za četrto mesto, skupaj pa sta zatem hitro opravila z Rinsom ter Millerjem.

Do konca petega kroga sta že ujela tudi Quartarara in z njim hitro opravila do četrtega ovinka. Dovizioso je vodil pred Marquezom vse do začetka devetega kroga, ko je po v prvem ovinku slednji mojstrsko ungal dirkača Ducatija. Toda Dovizioso je ostal v zavetrju Marqueza in tam naslednjih nekaj krogov preučeval tekmečevo linijo, ter čakal, da sta skupaj pobegnila Quartararu in ostalim.

Ob koncu 19. kroga sta imela okrog 3 sekunde in pol prednosti in Dovizioso je iz zavetrja odpeljal mimo Marqueza na štartno – ciljni ravnini. Toda dirkač Ducatija ni uspel pobegniti in tri kroge pred koncem je Marquez po notranji strani v sedmem ovinku poizkusil najti pot mimo italijanskega tekmeca, a se je dvoboj nadaljeval vse do devetega ovinka, kjer je moral Dovi Mareuzu prepustiti prednost. Naslednji napad je pripravil v prvem ovinku, a se je Marquez uspešno ubranil z zapiranjem linije. Dvoboj sta ponovila na istem mestu tudi v naslednjem, zadnjem krogu dirke. Dovizioso je ostal blizu Marqueza skozi srednji del steze in se nato po notranji strani odpeljal mimo Španca v desetem ovinku, ter zmagal z 0.213 sekunde prednosti.

Quartararo je s skoraj šestimi sekundami zaostanka osvojil še ene stopničke. Njegov kolega na tovarniški Yamahi se je z desetega štartnega mesta prebil do končnega četrtega, Rossijev moštveni kolega Maverick Vinales pa je s petim mestom dopolnil uspeh Yamah. Na ciljni črti je Rinsa ugnal za zgolj 0.021 sekunde.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish