MotoGP ali F1? Katero prvenstvo je deležno več pozornosti?

Avtor prispevka: , objavljeno 3. avgusta 2022 .

MotoGP ali F1, to je vprašanje med ljubitelji dirkanja, kjer se pogosto gledalci polarizirajo na eno ali drugo stran, manj pa je takšnih, ki spremljajo obe prvenstvi. Toda Katero prvenstvo je v Sloveniji deležno večje pozornosti, oziroma zanimanja? Za odgovor na to vprašanje smo za vas pripravili svojo lastno anketo, hkrati pa smo se zatekli k podatkom, ki jih nudi Google.

Orodje Google Trends je pokazalo, da je v obdobju zadnjih 12 mesecev pri uporabnikih iskalnika Google veliko več zanimanja za F1, pri čemer izstopata obdobji 12. do 18. december, ko je F1 dosegla zanimanje 41 posameznikov, motogp pa eden, ter 20. do 26. marec, ko je F1 brskalo 51 posameznikov, motogp pa sedem.

Graf kaže, da zanimanje za motogp vpade predvsem po koncu sezone, pa tja do začetka zimskih testiranj sredi februarja, skokovit porast zanimanja za F1 pa sovpada z dirko za VN Bahrajna, ki je potekala 20. marca, le teden dni kasneje pa je sledila še VN Savdske Arabije, novo prizorišče na koledarju dirk F1.

Velik vpliv na vpad zanimanja za motogp ima zagotovo odsotnost poškodovanega Marca Marqueza pa tudi slovo Valentina Rossija od aktivnega dirkanja, saj graf za enako obdobje med 2020 in 2021 kaže občuten padec zanimanja za motogp. V primerjavi z enakim obdobjem lani, pa je letos manjše tudi zanimanje za F1, kar bi lahko pripisali manj napetemu prvenstvu.

Tudi podatki za obdobje zadnjih 7 let kažejo, da je bil motogp v Sloveniji v posameznih obdobjih celo bolj priljubljen, kot F1, denimo oktobra 2015, aprila 2016, junija 2017, avgusta 2017 in nato še avgusta 2018, zatem pa je zanimanje počasi začelo vpadati, medtem ko je zanimanje za F1 začelo strmo naraščati po marcu 2021, ko se je začel napet dvoboj med Maxom Verstappnom in Lewisom Hamiltonom.

Kateri šport pa je vam najljubši? F1 ali motogp, ali kar oba?

Kateri šport vam je najljubši?

  • MotoGP (52%, 51 Votes)
  • F1 (30%, 29 Votes)
  • Oba (18%, 18 Votes)

Število glasov: 98

Loading ... Loading ...

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj

1 Comment
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
Stripy12
9 mesecev pred

Rad pogledam oba, čeprav me zadnje čase bolj privlači MotoGP