Moštva podprla omejitev plač dirkačev na 25 milijonov

Avtor prispevka: , objavljeno 28. oktobra 2020 .

Moštva Formule 1 so se strinjala in podprla osnutek predloga, da se z letom 2023 proračun za plače dirkačev omeji na 25,5 milijona evrov.

Znesek omejitve še ni povsem dokončen, toda znesek bo razdeljen na oba dirkača, govori pa se tudi o omejitvi višine plač vodilnih treh zaposlenih v moštvu, kot sta na primer šef moštva ter tehnični direktor.

Ekipe želijo s tem še dodatno omejiti izdatke v dirkaški sezoni, še posebej ker bodo finance v letošnji in prihodnji sezoni utrpele hud udarec zaradi krize s korona virusom.

Prihodnjo sezono v veljavo vstopa omejitev proračuna v višini 123,5 milijona evrov, v tega pa ne bodo zajete plače dirkačev in vodilnih treh zaposlenih, čeprav obstaja možnost, da moštvo za dirkača vseeno porabi več denarja, a bo znesek odštet od moštvenega proračuna. V primeru, da moštvo za plače dirkačev nameni manj, pa znesek ne bo dodan moštvenemu proračunu.

Moštva se strinjajo, da bo potrebna omejitev na področju plač. Pogodbe, ki bodo sklenjene pred letom 2023 bodo ne glede na znesek spoštovane v celoti, s čimer se v prihodnjih mesecih odpirajo vrata sklenitvam dolgoročnih pogodb. Dve izmed najbolj pričakovanih sta pogodbi Mercedesovega dirkača Lewisa Hamiltona in šefa moštva, Tota Wolffa. Prvi za novo pogodbo po neuradnih podatkih zahteva 44 milijonov evrov.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish