Moštva F1 dosegla zamrznitev motorjev za 2022

Avtor prispevka: , objavljeno 13. februarja 2021 .

Po četrtkovem sestanku komisije F1, ki jo sestavljajo ekipe, FIA in organizacija F1, je jasno, da je bila zamrznitev na področju razvoja motorjev, ki se prične s sezono 2022, soglasno sprejeta.

Za zamrznitev so si najbolj prizadevali pri Red Bullu, ki še vedno računa na Hondine pogonske enote, ki jih bodo po koncu letošnje sezone odkupili od svojih zdajšnjih japonskih partnerjev. Kot je znano, se Honda s koncem letošnje sezone umika iz Formule 1.

Kljub temu, da so bile ekipe lani, ko se je začelo govoriti o tej možnosti, vse prej kot enotne, so po številnih diskusijah danes soglasno podprle predlog, tako da zamrznitev razvoja prične veljati s sezono 2022.

Komisija se je dotaknila tudi ideje o sprint dirkah, ki naj bi popestrile dirkaške vikende. Za začetek želi F1 zadevo kot eksperiment izvesti na treh dirkah, in sicer v Montrealu, Monzi in Interlagosu. Kvalifikacije bi v tem primeru gledali v petek popoldne, sobota pa bi bila rezervirana za sprintersko dirko v dolžini sto kilometrov, na podlagi katere se bi oblikovala tudi startna vrsta za nedeljsko dirko. Dirkači bi za sprintersko dirko lahko dobili tudi polovico točk.

Ekipe so novosti sicer naklonjene, a zadeva še ni dobila zelene luči, saj želijo dodatno preučiti vpliv sprint dirke na rezultate dirkaškega vikenda. Takšne dirke lahko s seboj prinesejo daljnosežne posledice, kar se seveda zavedajo tudi vodilni v ekipah, zato želijo vse skupaj še dodatno pretehtati.

Komisija se je na današnjem zasedanju lotila še ene zanimive teme, in sicer t.i. salary capa oziroma omejitve najvišje plače za dirkače, ki pride na vrsto v naslednjih letih, a dokončne rešitve tega področja še ne gre pričakovati tako zelo kmalu.

Članek je na voljo tudi na strani vmax.si

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish