Montoya: Vettlove težave so tehnične ne psihične

Avtor prispevka: , objavljeno 13. septembra 2019 .

Nekdanji dirkač Formule 1, Juan Pablo Montoya meni, da napake, ki jih Sebastian Vettel pogosto dela na dirkah, niso posledica psihičnih težav, temveč težav z dirkalnikom. Štirikratni svetovni prvak je na Ferrarijevi domači dirki v Monzi storil napako in se na četrtem mestu zavrtel, zatem pa trčil z drugim dirkalnikom, ko se je “nevarno” vrnil na stezo. Nemec si je prislužil še tri kazenske točke, zdaj pa ga od prepovedi nastopa na eni dirki loči le še ena podobna napaka. Niz napak se je začel z VN Nemčije lani, ko je Vettel v dežju kazal dobro formo in celo vozil proti zmagi, nato pa je zdrsnil s steze in dirko končal v zaščitnih gumah.

Montoya, zmagovalec sedmih dirk za Veliko Nagrado meni, da razlog za napake ne leži v dirkaču. “Mislim, da mu ne ustreza nekaj v dirkalniku ali pri obnašanju gum, ter da se (Charles) Leclerc temu lažje prilagodi,” je povedal Montoya. “Vettel mora preko meje udobja, če želi voziti tako hitro, kot njegov moštveni kolega. In ker mora čez mejo, začne delati napake. Ko nisi zadovoljen z dirkalnikom in voziš na vso moč, se napake hitro zgodijo. Mislim, da ne gre za psihične težave, ampak bolj za tehnične. Sebastian ob sebi zdaj potrebuje nekoga, ki bo lahko ugotovil, kaj se dogaja.”

Kolumbijčevo teorijo podpirajo izjave dirkačev Ferrarija, kjer je Leclerc pogosto bolj zadovoljen z obnašanjem dirkalnika, Vettel pa se je večkrat pritoževal nad uravnoteženostjo. S podobnim položajem se je Montoya soočal tudi sam in sicer v sezonah 2005 ter 2006, ko je zaradi različnega sloga vožnje potreboval drugačno prednje vzmetenje. Dejal je, da je moral prilagoditi svoj način zaviranja in dodal, da bi v Vettlovem primeru bilo morda bolj smiselno, da moštvo spremeni nekaj na dirkalniku, namesto da čakajo, da dirkač prilagodi slog vožnje. “Spremeniti način vožnje je zelo težko in zakomplicirano,” je pojasnil. “Če spremeniš slog vožnje, si lahko hiter, vendar ne boš tako hiter, kot si bil. Lahko se bo prilagodil, do določene mere, toda težko se bo naučil, kako biti hiter z drugim slogom vožnje. Bolje je, če si lahko prilagodi dirkalnik, kot pa da prilagodi slog vožnje,” je še dodal.