Mnenja o pravilih glede radijskih sporočil različna

Avtor prispevka: , objavljeno 22. julija 2016 .

Na včerajšnji novinarski konferenci v Budimpešti so bila mnenja o novih pravil glede komunikacije po radiu različna. Majhne, a pomembne, spremembe so sledile dogodku iz Silverstona, kjer je Nico Rosberg od moštva prejel predloge, kako se spopasti z izgubljeno sedmo prestavo.

Rosberg je kasneje priznal, da je bil tik pred tem, da se ustavi v boksih, a mu je s pomočjo inženirjev uspelo pripeljati na drugo mesto za moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom. Za kršitev je dobil 10-sekundno kazen na njegov čas dirke, ki ga je postavil na tretje mesto in drugo podaril Maxu Verstappenu.

Do sedaj se je druga točka pravilnika glasila: “Navedba glede kritičnih težav z dirkalnikom. Kakršnokoli tovrstno sporočilo je lahko uporabljeno zgolj, če je komponenta ali sistem ključnega pomena ali potencialno uničujoča.” Spremenili so jo v sledečo: “Navedba glede težav z dirkalnikom. Kakršnokoli tovrstno sporočilo mora vsebovati nepovratna navodila za vstop v bokse, kjer lahko odpravijo težave ali parkirajo dirkalnik v garaži.”

V praksi to pomeni, da mora dirkač, ki naleti na težave, najprej opraviti postanek in šele nato lahko moštvo svetuje, kako nadaljevati.

Nadaljnje spremembe velevajo, da so sporočila omejena samo za čas, ko je dirkalnik izven ulice boksov, medtem ko so bila prej dovoljena že, če je bil le-ta izven garaže. Sporočila se prav tako nanašajo samo na uničene dele “telesa” dirkalnika in ne ostale komponente.

“Še enkrat smo razjasnili pravila. Res se moramo dobesedno držati besed, ki jih Charlie Whiting kot FIA predsednik dirk dovoljuje,” pravi Rosberg. “Ne razmišljam o tem, prav tako nimam svojega mnenja, ker želim narediti samo najboljše in ljudem prepustiti, da odločijo, kaj je najboljše. O tem smo začeli govoriti, ker so navijači kritizirali, da smo kot lutke, ki zgolj upravljajo z dirkalnikom po nasvetih inženirjev. Sedaj to poskušamo in po mojem ni v redu. Za nas na stezi je bolj razburljivo, kar je dobro.”

Sebastian Vettel nad novostmi ni bil tako navdušen. Opisal jih je takole: “Popolna bedarija! Vsa radijska sporočila so šala. Po britanski dirki sem pregledal pogovore kot gledalec in bilo je prav zabavno gledati, kako so dirkači zganjali paniko in na drugi strani prav tako moštvo. Slednje je v naš kompleksen in zelo tehničen šport dodalo človeški element. Premikamo se v nasprotni, tj. napačni, smeri in zato bi se morali vrniti k časom, ko smo lahko rekli, kar smo želeli.”

Lewis Hamilton je o svojih izkušnjah iz Bakuje dejal: “Ne moram se spomniti, koliko časa sem izgubil v dirki. Bilo je okrog 13 ali 15 sekund, ki bi jih prav tako zapravil v boksih. Tudi če rečem, da mi pravila niso všeč, bo ostalo enako. Najboljša izbira je soočenje z njimi. Vsi plujemo na isti barki.”

Večina tako zavzema stališče, da je izgubljen čas za dodaten postanek precej večja kazen kot to, da dirkač ostane na stezi, se sooči s problemom in dobi 10-sekundno kazen.

“Smo dirkači; ne želimo dva tisoč strani navodil. Če se pojavi težava, ki je ne moremo rešiti, lahko zapelješ k mehanikom, se pogovoriš, opraviš potrebne nastavitve in nadaljuješ. To dodatno začini dirko,” je dodal Romain Grosjean.

Foto: Mercedes

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish