Miller na testiranjih podrl rekord proge Losail

Avtor prispevka: , objavljeno 10. marca 2021 .

Jack Miller je na začetku zadnjih treh dni testiranj v Katarju postavil nov rekord proge dirkališča Losail. Fabio Quartararo je dan končal na drugem mestu z 0.08 sekunde zaostanka, tretji pa je bil Maverick Vinales na drugi tovarniški Yamahi, ki je bil tudi najbolj aktiven na stezi, saj je odpeljal kar 77 krogov.

https://twitter.com/ducaticorse/status/1369232901217390596

Po prvi uri testiranj je bil na vrhu Alex Rins s Suzukijem, z vrha razpredelnice časov pa ga je nato premaknil Aleix Espargaro z Aprilio, kateremu je za ovratnik z 0.016 sekunde zaostanka dihal brat Pol na Hondi.

Quartararo je med primerjanjem različnih šasij letošnjega motocikla po tretji uri prevzel pobudo in odpeljal krog v 1:54.588. Uro kasneje je bil na vrhu Pol Espargaro s časom 1:54.272, dokler ga ni ugnal Miller na Ducatiju, ki je še naprej preizkušal aerodinamične rešitve, pri katerih naj bi šlo celo za izkoriščanje t.i. aerodinamičnega “ground effecta”. Avstralec je tri ure pred koncem še izboljšal čas kroga na 1:53.826, ki je ostal najboljša znamka vse do zadnje ure dneva. Čase pod 1:54 sta nato postavila še oba brata Espargaro in Johann Zarco na Pramacovem Ducatiju, Miller pa je 15 minut pred koncem napadel rekord steze in le tega izboljšal s časom 1:53.183.

Quartararo je na tovarniški Yamahi uspel odpeljati krog le 0.08 sekunde počasneje, moštveni kolega Vinales pa je z 1:53.510 za Millerjem že zaostajal več kot tri desetinke sekunde. Španec se je tekom dneva znašel tudi na tleh, vendar brez hujših posledic.

Zarco je dan končal na četrtem mestu, Pol Espargaro pa je bil za las boljši od brata Aleixa na petem mestu. Aktualni svetovni prvak Joan Mir je preizkušal Suzukijev pogonski agregat za prihodnjo sezono, z novo šasijo pa danes ni vozil. Na koncu je bil osmi z 0.895 sekunde zaostanka za Millerjem, še 7 stotink počasnejši je bil njegov moštveni kolega Alex Rins.

Med najhitrejšimi desetimi sta dan končala še Francesco Bagnaia ter Takaaki Nakagami. KTM ni požel prav veliko pozornosti, saj je bil njihov najvišje uvrščeni dirkač Miguel Oliveira na 12. mestu. Njegov moštveni kolega Brad Binder je po dveh padcih v nedeljo, padel tudi danes in dan zaključil na 20. mestu.

Franco Morbidelli in Valentino Rossi sta za Petronas Yamaho preizkušala nov aerodinamični oklep, Enea Bastianini pa je bil najboljši novinec. Njegov čas je bil 14. najhitrejši, bil pa je boljši od dirkača LCR Honde, Alexa Marqueza, ki na testiranjih zabeležil že četrti padec. Padec pa je močno ohromil današnji testni dan Honde tudi na strani Stefana Bradla, ki je odpeljal le 15 krogov, po padcu med preizkušanjem nove aerodinamike pa je čutil bolečine v vratu.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish